reprezentare logo Kosson

Protocolul pentru Date Deschise (OData) - Open Data Protocol este unul web orientat cu care se pot interoga și actualiza date și care oferă o cale pentru a deschide datele și a le elibera din depozitele care există în aplicațiile moderne. OData face acest lucru prin aplicarea și îmbogățirea tehnologiilor web precum HTTP, Atom Publishing Protocol (AtomPub) și JSON pentru a oferi acces la informații dintr-o multitudine de aplicații, servicii și depozite.

 

Protocolul a apărut din experiența dobândită din implementarea de clienți și servere AtomPub într-o varietate de produse de-a lungul ultimilor ani. OData este folosit în acest moment pentru a expune și accesa informații din diferite surse dar nu se limitează doar la baze de date relaționale, sisteme de fișiere, cms-uri (content management systems) și siteurile Web tradiționale.

 

OData respectă modul de operare Web - se angajează că va păstra URI-urile pentru identificarea resurselor și va contribui la realizarea unei interfețe uniforme bazate pe HTTP pentru a realiza interacțiunea cu aceste resurse (așa cum se întâmplă și pe Web). Această conformitate cu principiile Web permite Odata să permită un nou nivel de integrare și interoperabilitate cu datele pentru o varietate de clienți, servere, servicii și instrumente.

 

OpenData poate fi folosit de oricine fiind sub Open Specification Promise.

 

Open Data Protocol include:
[MC-APDSU]: Atom Publishing Protocol: Data Services URI and Payload Extensions
[MC-CSDL]: Conceptual Schema Definition File Format
[MC-EDMX]: Entity Data Model for Data Services Packaging Format
[MS-ODATA]: Open Data Protocol (OData) Specification

 

Comitetul Tehnic și documentele de lucru ale protocolului pot fi găsite aici:
https://www.oasis-open.org/committees/tc_home.php?wg_abbrev=odata