reprezentare logo Kosson
Geneva/Haga 20 mai 2009
 
O declarație comună emisă astăzi de International Publishers Association, the International Association of Scientific Technical and Medical (STM) Publishers şi International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), face apel la o dezbatere mai raționala bazată pe dovezi privind accesul deschis. Încurajează experimentul şi pilotarea unor noi concepte şi idei în timp ce recunoaște că diferențele dintre disciplinele științifice şi tradițiile editoriale pot conduce la abordări și modele de business diferențiate în sprijinul autorilor.
Declarația comună are ca scop deplasarea dezbaterii, de cele mai multe ori încinsă și polarizată, privind accesul deschis ca model pentru comunicarea științifică, către un discurs echilibrat și nuanțat.
Preşedintele IPA, Herman P. Spruijt spune că: „dezbaterea privind accesul deschis este importantă iar pentru editori este binevenită. Publicaţiile nu sunt nicidecum în suspans şi nu ar trebui să ne fie frică de schimbare. Acum că a fost câştigată mai multă experienţă privind publicarea cu acces deschis şi dat fiind faptul că există date privind succesul acesteia, dezbaterea privind accesul deschis ar trebui să se depărteze de acuzaţiile emoţionale şi suprasimplificare. Discuţiile noastre cu IFLA privind acest subiect sunt întotdeauna animate, dar au devenit mai adânci şi mai puţin polarizate pe măsură ce ne-am deplasat către fapte, dovezi şi argumente diferenţiate. De aici se poate învăţa o lecţie în sprijinul dezbaterii publice asupra acestui subiect.”
 
Ingrid Parent, preşedinte asociat al Grupului de Lucru IFLA spune: „IFLA este încântată este încântată să anunţe o declaraţie comună cu IPA privind accesul deschis. Această declaraţie indică faptul că ambele asociaţii împărtăşesc obiectivul important de a oferi cel mai larg acces posibil la informaţie. IFLA şi IPA cred că editorii şi bibliotecarii au foarte mult de câştigat prin sprijinirea inovaţiei, experimentării şi a proiectelor pilot privind dezvoltarea accesului deschis la publicaţiile ştiinţifice.”

Mai multe despre IPA
International Publishers Association (IPA) este o federație internațională reprezentând toate aspectele editoriale privind cărţile şi revistele. Înființată în 1896, IPA are misiunea de a promova şi proteja publicarea şi de a face cunoscut procesul editorial ca o forță pentru dezvoltarea economică, culturală şi politică. IPA luptă pe plan mondial împotriva cenzurii și promovează drepturile pentru autor, cultura generală şi libertatea de a publica.
 
Mai multe despre IFLA
International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) este un organism internaţional de marcă care reprezintă interesele bibliotecilor şi ale serviciilor de informare şi ale utilizatorilor acestora. Reprezintă o voce la nivel mondial pentru profesiile din sfera bibliologiei şi ştiinţei informării. IFLA promovează princiipiile libertăţii de acces la informaţie, idei şi lucrări din domeniul creaţiei şi libertatea de expresie. Oferirea unor servicii de bibliotecă şi de informare de înaltă calitate şi echitabile, ajută la garantarea faptului că accesul îmbunătățește bunăstarea socială, educațională, culturală, democratică şi economică a acelor comunități şi organizații deservite de biblioteci. IFLA are 1600 de membri în aproape 150 de țări din toată lumea.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați pe:
Jens Bammel
Secretar General
International Publishers Association
3, avenue de Miremont
CH - 1206 Geneva
Tel: +41 22 704 1820
Fax: +41 22 704 1821
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.internationalpublishers.org


Intensificarea Dezbaterii privind Accesul Deschis
O declarație comună făcută de International Federation of Library Associations and Institutions  și  International Publishers Association

Dezbaterea privind accesul deschis în comunicarea științifică reprezintă o oportunitate importantă pentru comunitățile de bibliotecari și editori din întreaga lume de a explora modul în care tehnologia și noile modele de business pot rezolva problema creșterii publicațiilor științifice, care exercită presiune asupra prețurilor editorilor și a resurselor bibliotecilor. IFLA și IPA vine în întâmpinarea atenției largi pe care acest subiect important a primit-o. Totuși, ocazional dezbaterea a avut de suferit din cauza unor polarizări inutile și datorită unor declarații generaliste fulgerătoare.

IFLA și IPA cred că a venit vremea pentru ca dezbaterea să evolueze pe măsură de ipotezele și investigația speculativă pot fi mărite gradual pe baza experiențelor de la caz la caz și a datelor empirice. Dezbaterea ar trebui condusă cu mintea deschisă, încurajându-se experimentarea și argumentele bazate pe fapte empirice, urmând principiile discursului științific.
IFLA și IPA împărtășesc un set comun de puncte comune și cred că respectarea bazei comune după cum este prezentat mai jos, va conduce la creșterea nivelului global al dezbaterii.

1.IFLA și IPA prețuiesc contribuția la comunicarea științifică pe care editorii și bibliotecile și-au adus-o și cred că respectul mutual este important pentru a crește calitatea discursului public privind accesul deschis.
2.IFLA și IPA recunosc că preocupările autorilor din domeniul științific trebuie să stea în inima acestei dezbateri – libertatea științifică și necesitățile acestora ca cercetători, profesori, autori, referenți și utilizatori sunt de cea mai mare importanță.
3.IFLA și IPA recunosc faptul că accesul cât mai larg la comunicarea științifică este un obiectiv comun și că posibilul acces la toată cercetarea de către toți cercetătorii indiferent de locația geografică sau afilierea instituțională reprezintă o aspirație comună a bibliotecilor și a editorilor.
4.Toate presupunerile făcute în jurul accesului deschis și a comunicării științifice ar trebui să fie deschise investigației științifice și supuse dezbaterii academice. Toate părțile interesate sunt încurajate să inoveze, experimenteze și să exploreze noile oportunități pe care tehnologia le aduce.
5.IFLA și IPA recunosc faptul că accesul trebuie să fie durabil, adică viabilitatea economică pe termen lung și arhivarea pe termen lung sunt elemente importante ale acestei dezbateri.
6.IFLA și IPA sunt de acord că dezbaterea are cel mai mare efect dacă recunoaște potențialul diversității comunicării științifice în diferitele discipline științifice și prin diferitele tipuri de publicații, de exemplu: reviste de cercetare, reviste de evaluare, monografii, manuale, etc. IFLA și IPA sprijină o dezbatere care evită concluzii generale pentru întreaga comunicare științifică, dar se concentrează diferențiat pe posibilele cadre diferite ale variatelor discipline științifice și a tipurilor de publicații.
7.În mod egal, editorii din domeniul științific și rolurile specifice ale acestora pot varia foarte mult. Publicarea științifică include editori cu interese și afiliere comercială sau non-comercială variată în cadrul comunității de cercetare.
8.IFLA și IPA cred că editorii, bibliotecarii, agențiile guvernamentale și cele finanțatoare, ar trebui ca în acest moment să sprijine inovația, experimentul și schemele pilot privind accesul la publicațiile științifice. Schemele pilot ar trebui să fie acompaniate de o cercetare și o analiză viguroasă, care să permită o evaluare în funcție de ținte cuantificabile, lucru care reflectă principalele preocupări ale autorilor din domeniul științific (după cum este menționat la punctul 2), ca o bază pentru o dezbatere îmbogățita și orientată de fapte. Ca parte a investigării fezabilității accesului deschis, studiile ar trebui să exploreze, de asemenea probleme care privesc impactul, transparența și modelele economice. Datele ar trebui să fie împărtășite deschis de părțile interesate sau puse la dispoziție pentru a permite o investigare deschisă a acestora. Rezultatele din aceste studii ar trebui să ofere o mai bună înțelegere a proceselor din jurul accesului deschis.