În jur de 300 de universități, centre de cercetare, agenții finanțatoare ale cercetării, societăți științifice și biblioteci, au semnat Declarația de la Berlin privind Accesul Deschis iar organisme din domeniul cercetării și a educației superioare, precum și organe politice din toată lumea, au sprijinit în mod public principiul Accesului Deschis la cercetarea finanțată din fonduri publice.
Au fost compilate următoarele recomandări de către organizatorii Întâlnirii Satelit a IFLA privind Accesul Deschis și a Rolului în Continuă Schimbare a Bibliotecilor, care s-a ținut pe 9 august în Gothenburg:
IFLA ar trebui să reducă confuzia în jurul definiției prin referirea explicită la Accesul Deschis în acord cu definirea dată în Declarația de la Berlin iar în relațiile și discuțiile cu organizații precum UN, UNESCO, WHO, WIPO - etc. trebuie să ia o poziție explicită afirmând faptul că Accesul Deschis este necesar pentru a ca biblotecile să-și îndeplinească rolul, pentru ca societățile să se dezvolte, pentru îmbunătățirea sănătății la nivel global și a bunăstării umane.
IFLA ar trebui să lucreze cu organizații cheie care se focalizează explicit pe Accesul Deschis și să lucreze în parteneriat ori să acorde sprijin inițiativelor și cu serviciile finanțate la nivelul comunităților care sunt concentrate pe Accesul Deschis pentru a pregăti o declarație comună împreună cu OASPA (Open Access Scholarly Publishers Association). IFLA ar trebui să sprijine toate eforturile de dezvoltare a unor modele de afaceri durabile pentru publicarea cu Acces Deschis.
IFLA ar trebui să-și încurajeze asociațiile și instituțiile membre pentru a construi capacitățile și pentru a se angaja în activități care promovează Accesul Deschis, să-și angajeze secțiunile relevante, comitetele etc. în a face foarte vizibilă problema Accesului Deschis în activitățile proprii și pentru a face disponibile publicațiile IFLA în regim de Acces Deschis.
REZOLUȚIE:
IFLA semnează Declarația de la Berlin privind Accesul Deschis la Cunoaștere în Științe și Umanioare
Consiliul de Conducere va elabora o Carte Albă privind Accesul Deschis care să clarifice poziția IFLA și strategia de acțiune privind Accesul Deschis și alte zone de informare.
Grupul de Lucru al Președintelui pentru Accesul Deschis ar trebui să se dedice în pregătirea Cărții Albe.
Printre alte tematici, Cartea Albă va dezvolta recomandările care au fost compilate de organizatorii Întâlnirii Satelit a IFLA privind Accesul Deschis și a Rolului în Continuă Schimbare a Bibliotecilor ținută pe 9 August la Gothenburg.
Numele semnatarilor rezoluției
Lars Bjornshauge, Universitatea din Lund University, Suedia Gunnar Sahlin, Biblioteca Națională a Suediei Bas Savenije, Biblioteca Națională a Olandei