reprezentare logo Kosson

RoyalSocietyÎn ziua de 25 februarie, luni, reprezentanți ai Guvernului, finanțatori, biblioteci, administratori de universități, societăți academice, editori și cercetători s-au reunit în cadrul unei conferințe sponsorizate de cinci dintre cele mai importante societăți științifice britanice pentru a discuta despre provocările punerii în aplicare a politicilor Guvernului Regatului Unit privind publicarea cu Accesul Deschis (OA) și politicile agențiilor de finanțare ale cercetarii care le-au urmat.

 

În 2011, Guvernul a stabilit un Grup de Lucru, prezidat de Dame Janet Finch, pentru a examina modalitatea de extindere a accesul la rezultatele de cercetare publicate. În iulie 2012, Guvernul a acceptat recomandările raportului „Finch” și a stabilit o direcție politică clară pentru o schimbare privind publicarea rezultatelor de cercetare finanțate din fonduri publice de la modelul în care  „cititorul plătește” la modelul în care „autorul plătește”, (cunoscut și sub numele de OA de „aur”). După aceasta, Consiliile de Cercetare din Marea Britanie (RCUK) au elaborat o politică revizuită privind AD care să intre în vigoare la 1 aprilie 2013 și care stabilește o preferință pentru AD de aur ori de câte ori este posibil, aflându-se în prezent în căutarea de opinii cu privire la consilierea lor pentru a sprijini această politică. Consiliul de Finanțare pentru Învățământului Superior din Anglia (HEFCE) este consultat în acest moment cu privire la propriul proiect de politici în ceea ce privește perioada de după 2014 a Cadrului de Cercetare de Excelență și astfel politica în raport cu OA nu este încă stabilită.

 

În cadrul reuniunii, Dr. Tony Peatfield, Director pentru Afaceri al Consiliului de Cercetare în domeniul Medical, vorbind în numele RCUK, a recunoscut propriile provocări legate de implementarea acestor politici, și că vor fi flexibile doar în stadii incipiente, declarând: „Vedem acest lucru mai mult ca pe o călătorie, nu ca un eveniment”. Dr. David Sweeney, director pentru Cercetare, Inovare și Aptitudini pentru HEFCE a solicitat să se pună capăt acestui „friendly fire”, care a caracterizat adesea dezbaterea OA.

 

Marea Britanie este prima țară din lume care arată o preferință clară pentru OA de aur ca model de publicare pentru rezultatele de cercetare din fonduri publice. Motivul pentru această decizie a fost prezentat la reuniune de către Ministrul de Stat pentru Universități și Științe, Rt Hon David Willetts, acest model preferat, pentru că „atinge în mod clar obiectivul de acces liber la cercetarea finanțată-de-contribuabil atunci când este publicată... fiind recunoscute cu onestitate faptul că există unele costuri de publicare."

 

Prin contrast, ministrul a subliniat că o trecere integrală la OA „verde”, care pare a fi abordarea Uniunii Europene, ar putea fi disfuncțională, deoarece nu ar oferi un model de afaceri sustenabil financiar pentru acoperirea costurilor legitime de editare, cum ar fi administrarea procesului de evaluare colegială (peer-review).

 

Cu toate acestea, în calitate de președinte al ședinței, Dame Janet Finch, a subliniat că, în pofida dorinței comune a părților de a face AD să funcționeze, este evident că au existat o varietate de opinii cu privire la cel mai bun mod de a realiza acest lucru. Michael Jubb, Director al Rețelei de Informare în Cercetare (Research Information Network), a subliniat că trecerea la OA ar trebui să fie „accelerată într-un mod ordonat”, pentru a limita riscul consecințelor negative pentru ecosistemul delicat al publicațiilor științifice. El a subliniat că ecosistemul de publicarea are economii diferite care operează respectând finanțele și recunoscând și recompensând realizările științifice, ambele necesitând atenție. A fost clar faptul că rămân probleme importante în ceeea ce privește tranziția și politicile de implementare care se vor schimba pentru toată părțile implicate.

 

Trei teme cheie s-au conturat din prezentările și discuțiile zilei:

  • Toate părțile interesate trebuie să colaboreze constructiv să se mute departe de polemică la practică. A existat un acord comun privind faptul că în ciuda pașilor făcuți, este importantă recunoașterea faptului că o perspectivă viitoare perfect conturată este imposibil de prezis și că eforturile trebuie focalizate pe atingerea unor soluții durabile pentru provocările viitorului.
  • În ceea ce privește politicile de finanțare a cercetării este esențială claritatea. O bună înțelegere a ceea ce necesită politici în ceea ce privește permisiunea de reutilizare a informațiilor publicate și a perioadelor de embargo acceptabile, este esențială pentru a permite tuturor părților interesate să pună în aplicare aceste politici în mod eficient și durabil. Salutăm eforturile Guvernului și ale RCUK de a realiza acest lucru prin aprobarea „arborelui decizional” de mai jos, ca fiind ghidul preferat de autori pentru a asigura conformitatea cu Guvernul și politica RCUK. Salutăm, de asemenea, anunțul făcut de RCUK prin care spune că va pune la dispoziția cercetătorilor o listă de reviste care sunt conforme cu politica lor.
  • Necesitățile și preocupările cercetătorilor trebuie să fie soluționate. Instituțiile se apropie de momentul implementării politicilor dedicate Accesului Deschis. Există și mulți care vor fi afectați în mod direct - cercetătorii înșiși - nu cunosc cerințele finanțatorilor sau se interesează de implicațiile policii privitor unde pot publica, cât de des o pot face, gradul de accesibilitate al publicației și dacă le vor fi afectate drepturile de proprietate intelectuală. Implementarea politicilor AD va cere o schimbare a atitudinii și comportamentului comunității anumitor discipline iar toate părțile interesate trebuie să-și măreascp eforturile în favoare unei comunicări mai eficiente cu cercetătorii. Instituțiile de Învățământ Superior joacă un rol cheie în ușurarea acestei treceri la AD prin simplificarea proceselor pentru cercetători și prin comunicarea mai apăsată a beneficiilor Accesului Deschis.

 

Recunoscând rolul important pe care Societățile Științifice trebuie să-l joace în facilitarea evoluției și a implementării AD de către comunitățile științifice de cercetare din Regatul Unit, cele cinci societăți care au organizat și care au sponsorizat evenimentul vor lucra pentru a crește interesul și sprijinul membrilor pentru AD iar cei care sunt și edituri, autorilor.

Politica OA in UK

Politica Guvernului Regatului Unit pentru Accesul Deschis începând cu 1 aprilie 2013

http://royalsociety.org/uploadedFiles/Royal_Society_Content/z_events/2013/scientific-discussion/oa-workshop/2013-Open-Access-Joint-Statement.pdf