reprezentare logo Kosson

Sâmbătă, 14 mai 2016, între orele 09.00-21.00, la Biblioteca Națională a României va avea loc un maraton prin care bibliotecari, studenți și profesori de la Facultatea Automatică și Calculatoare, dar și utilizatorii actuali și potențiali ai bibliotecii se vor implica în proiectul Book-A-Book de realizare a Catalogului Tradițional Virtual al Bibliotecii Naționale a României, pentru cărțile editate înainte de 1990, într-o primă acțiune de ”crowd-cataloguing” dintr-o bibliotecă din România!

afis bookathon biblioteca nationala

Conceput ca un maraton de distracție în bibliotecă, agrementat cu jocuri interactive și concursuri de tip build-ups cu premii atractive, Bookathon este realizat de Biblioteca Națională a României în colaborare cu Asociaţia Tech Lounge, formată din studenți și profesori de la Facultatea Automatică și Calculatoare – Politehnica București.

Una dintre tehnologiile care vor fi folosite pe parcursul Bookathon-ului este Microsoft Computer Vision API, cu ajutorul căreia va putea fi identificat textul de pe fiecare fișă de catalog în parte. Datele de pe fișele tradiționale vor fi introduse într-o platformă smart printr-o acțiune de ”crowd-cataloguing”.

Evenimentul Bookathon sprijină Biblioteca Națională în proiectul Book-A-Book de realizare a Catalogului Tradițional Virtual, prin punerea la dispoziția publicului a unei platforme online cu dublu rol: de a oferi acces online la informația din catalogul tradițional și de a fi o interfață simplă pentru înregistrarea metadatelor cărților publicate înainte de 1990, neintroduse încă în catalogul electronic.

Proiectul Book-A-Book va continua până la încărcarea metadatelor pentru toate cele 1.600.000 de fișe de catalog scanate. Într-o etapă ulterioară, platforma va fi îmbunătățită prin activarea funcției de rezervare online a documentelor din catalogul Bibliotecii Naționale a României.

https://www.facebook.com/events/838723872921872/