reprezentare logo Kosson

Newsflash

Sunt toate articolele tip semnal. Informație de moment care anunță, care indică o resursă (eveniment sau altceva) în curs de constituire. Abia agregările post-factum intră în secțiunile siteului. 

DPLAFest 2019

[Twitter]

Add a comment
CC ReOpening Poster Final Edit Dec27 72dpiDupă o pauză de 20 de ani, în Statele Unite s-a reluat procesul de aducere la lumină a culturii ce ar fi trebuit să intre în Domeniul Public. Legea Sonny Bono ( https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Term_Extension_Act ) a introdus o prelungire cu 20 de ani a protecției operelor prin drepturile de autor.

Ceremonia de deschidere: https://www.youtube.com/watch?v=IoATBk-3yn8

Add a comment

Suntem anununțați că „INCFC publică studiile realizate de echipa de cercetare în limba română și în limba engleză, atât în format tipărit cât și în format digital pe site-ul instituției”.

Din nefericire nu este menționată nicio licență. Un pas înainte binevenit. Le găsiți la https://www.culturadata.ro/publicatii/

Add a comment

Secretariatul EOSC și membrii consiliului executiv al EOSC au fost prezenți la ultima ședință plenară a Platformelor Naționale de eScience din Europa (PLAN-E) la sediului GARR din Roma pe 15 aprilie 2019, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra activităților de guvernanță a Open European Science Cloud (EOSC), precum și beneficiile EOSC pentru părțile interesate.

Evenimentul organizat de PLAN-E, o rețea de centre de eScience din Europa, a avut tema: „Accelerarea EOSC, HPC în Europa și patrimoniul cultural”. Întâlnirea s-a axat pe ultimele evoluții ale EOSC, precum și pe performanțele computing-ului de înaltă performanță și științele umaniste în relația lor cu eScience. Prezent a fost Jean Claude Burgelman din partea Comisiei Europene.

[Sursa][Prezentare][Site][Presă]

Add a comment

Grantul a fost acordat pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor privind utilizarea cărților electronice.
Este interesant efortul DPLA în zona împrumutului de carte electronică. Există o inițiativă DPLA Exchange, care se dorește să fie avansată de la stadiul de pilot în cel de producție. Fondurile sunt pentru a definitiva această platformă online.

Ținta este de a fi oferite prețuri mai bune de achiziție.
Titlurile deja existente în Open Bookshelf (https://pro.dp.la/ebooks/open-bookshelf) vor fi parte a noului marketplace.

[Sursa]

Add a comment

Legea 357 din 2018, care instituie anul 2019 An al Cărții, a fost promulgată.

Acest prim pas face parte dintr-un pachet legislativ mult mai cuprinzător - Pactul pentru carte - care are drept țintă creșterea producției de carte și impulsionarea lecturii.
Mulțumiri deputaților Raeţchi Ovidiu Alexandru și Alexandrescu Vlad-Tudor.

Surse:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=17362
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/pr523_18.pdf
http://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decrete-semnate-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1545919238

Add a comment

La 9 aprilie, 24 de țări europene au semnat o Declarație de cooperare privind progresul digitizării patrimoniului cultural. Aceștia vor colabora mai strâns pentru a utiliza mai bine tehnologiile digitale de ultimă oră în abordarea riscurilor pe care le întâmpină patrimoniul cultural european bogat, sporirea utilizării și vizibilității acestora, îmbunătățirea angajării cetățenilor și sprijinirea difuzărilor în alte sectoare.

DigitalCulture

Accesează declarația de la https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-member-states-sign-cooperate-digitising-cultural-heritage

Add a comment
Library of Congress este indiscutabil cea mai mare bibliotecă în acest moment cu un număr de 167,000,738 resurse.
Anul 2018 a adus două documente strategice ale instituției pe care le vom inventaria și noi pe site-ul comunității pentru a avea un reper viitor.

Pentru interesele noastre, cel mai important este Strategia digitală a LoC care complementează Planul Strategic 2019 - 2023.
Ambele documente vor fi disponibile și în depozitul local al comunității noastre, dar le puteți găsi direct la următoarele linkuri:
https://www.loc.gov/strategic-plan/
https://www.loc.gov/digital-strategy Add a comment

Ministerul Culturii și Identității Naționale - Unitatea de Management a Proiectului organizează concurs pentru ocuparea unor posturi vacante aferente funcțiilor contractuale de execuție, în cadrul Proiectului E-cultura: Biblioteca digitală a României.

[Sursa]

Add a comment

Colegiidin Statele Unite ale Americii se pregătesc de Săptămâna Prezervării - http://www.ala.org/alcts/preservationweek

Genealogistul profesionist și autorul Kenyatta D. Berry va fi președintele de onoare al Săptămânii Prezervării.

Kenyatta D. Berry

Săptămâna prezervării din acest an este intitulată "Conservarea istoriei familiei", iar bibliotecile participante vor sărbători oferind programe și servicii speciale pentru a conecta utilizatorii bibliotecii cu instrumentele de conservare, pentru a promova importanța prezervării și pentru a spori cunoașterea problemelor de prezervare în rândul publicului larg. Instituțiile din întreaga lume vor folosi hashtag #preswk pentru a vorbi despre programele și serviciile lor de conservare.

[SURSA], [SURSA]

Add a comment

Subcategorii

Informații despre evenimente care s-au întâmplat și despre care nu avem relatări. Semnale că s-a întâmplat ceva undeva la care membrii comunității n-au avut acces. În cazul în care știrea devine mai târziu resursă, va rămâne și semnalul și resursa fiind asigurată istoricitatea.

Articole, materiale, resurse la întâmplare.
Sunt toate știrile care au apărut în ziua postării indiferent de fluxul de pe care au fost preluate.