reprezentare logo Kosson

Wiki Loves Monuments este un concurs pan-european de fotografie destinat fotografiilor libere ale monumentelor istorice din mai mult de 10 țări, inclusiv România. Concursul foto va avea loc între 1 și 30 septembrie, pentru a coincide cu Zilele Europene ale Patrimoniului (vezi mai jos).

Principiul concursului este unul federativ: fiecare țară organizează propriul concurs, iar primele 10 fotografii din concursul național vor participa în cadrul concursului european.
În România, concursul este organizat sub egida asociației ProLinux și beneficiază de suportul unor sponsori.

[sursa: http://wikilovesmonuments.ro/]{sharethis}

Organizatorii anunță că doar în prima noapte s-au totalizat peste 500 de contribuții din Portugalia până în Estonia. Pentru România, pe site-ul dedicat - wikilovesmonuments.ro - există explicații privind modul de încărcare a imaginilor și mai ales ce puteți încărca. Chiar există și un concurs local grație bunăvoinței unor sponsori generoși.

Pagina corespondentă a proiectului pe wikimedia este la: http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Monuments_2011

În fiecare an în luna septembrie 50 de state semnatare a Convenției Cultare Europene iau parte la Zilele Patrimoniului European - o acțiune comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene prin care se dă acces la noile exponate și se deschid clădirile istorice, care în mod normal sunt închise publicului. Evenimentele culturale pun în lumină tradițiile și meșteșugurile locale, arhitectura și lucrările de artă. Ținta este de a aduce cetățenii împreună în armonie chiar dacă sunt diferențe culturale și de limbă.

În fiecare an, evenimentele naționale și regionale sunt organizate pe o tematică specială. Aceste tematici variază de la țară la țară de la an la an. Acestea includ subiecte precum:- forme specifice ale patrimoniului (de ex. fermele, instrumentele muzicale, tradițiile culinare, arhitectura de grădină);- perioade specifice ale istoriei (de ex. Perioada Medievală, Barocul);- abordarea patrimoniului de către societate (de ex. educația civică și patrimoniul, patrimoniul și tineretul).

Consiliul Europei și Comisia Europeană încurajează selecția tematicilor trans-naționale care pot fi ilustrate prin activități trans-frontaliere organizate în comun de diferite țări.
Scopul Zilelor Patrimoniului European sunt:

- creșterea nivelului de cunoaștere a cetățenilor europeni asupra diversității și bogăției culturale a Europei;
- crearea unui climat pentru în care aprecierea bogatului mozaic al culturilor europene este stimulat;
- combaterea rasismului și a xenofobiei și încurajarea unei mai mari toleranțe în Europa și dincolo de granițele naționale;
- informarea publicului și a autorităților politice asupra necesității de a proteja patrimoniul cultural împotriva noilor amenințări;
- invitație adresată Europei de a răspunde la provocările sociale, politice și economice cu care se confruntă.

Începând cu anul 1999 Zilele Patrimoniului European au un slogan permanent: „Europa, un patrimoniu comun”.
[sursa: http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/EHD/Presentation_en.asp ]


Deci, luați-vă aparatele, consultați Lista Monumentelor Istorice și: la treabă!
Prevăd un weekend asiatic...