Ziua de 18 aprilie, propusă de către ICOMOS şi adoptată de UNESCO în 1983, ca Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice, este marcată în acest an prin activităţile comune ale Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Consiliului Judeţean Alba, reunite sub genericul „Patrimoniu şi Educaţie”.
Continuând colaborarea cu Facultatea de Istorie şi Filologie, prin Departamentul de Istorie, Arheologie şi Muzeologie, având ca subiect monumentul istoric, Consiliul Judeţean Alba a propus, prin activităţile desfăşurate, o asociere a educaţiei pentru/despre patrimoniu, cu educaţia în aer liber, cuprinzând elemente de protecţia patrimoniului, ecologie, dar mai ales conexiuni între teoria şi cercetarea istorică de teren. Nu în ultimul rând, a fost urmărită iniţierea unui dialog cu membrii comunităţilor deţinătoare ale monumetelor de patrimoniu, pentru conştientizarea valorii acestora.
Definit ca un program de educaţie pentru patrimoniu, activităţile din cadrul lui au debutat în luna martie prin vizitarea şi cercetarea primelor monumente istorice incluse în graficul deplasărilor din acest an de către cadrele didactice ale Departamentului de Istorie, Arheologie şi Muzeologie.
Întâlnirea din 18 aprilie va fi găzduită de Biblioteca „Batthyaneum”, filială a Bibliotecii Naţionale a României, cu rolul de colaborator în cadrul activităţilor planificate.
În vederea prezentării etapelor parcurse şi a rezultatelor obţinute până în prezent, dar şi pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite până la finalul activităţilor din luna noiembrie, întâlnirea din data de 18 aprilie va constitui un prilej pentru beneficiari, studenţii Departamentului de Istorie, Arheologie şi Muzeologie, de a cunoaşte un important monument de patrimoniu naţional al României.