reprezentare logo Kosson

 Vlatka Lemic, director al Arhivelor de Stat ale Croației

a prezentat ICARUS (icar-us.eu) și ENArC (http://enarc.icar-us.eu/). Un punct interesant a fost apelul Vlatkăi pentru deschiderii arhivelor chiar și în contextul datelor deschise. Arhivele între ele se cunosc, dar este necesară deschiderea mai largă către public. Astfel, câțiva clienți devin parteneri.

Kerstin Muff, reprezentant al ICARUS (International Center for Archival Research)
A prezentat Archives Europe. Predecesorul a fost APEnet (17 parteneri în 2005). A urmat APEx din Martie 2012 până în Febriarie 2015. Doresc să fie agregatori pentru Europeana.
www.apex-project.eu
Codruța Mihailovici este reprezentantul și contactul pentru România (country manager).
În acest moment se pot găsi în portal peste 39 de milioane de unități descriptive. Acestea s-au construite pe un fond inițial de 14 mii.

Daniel Jenner, reprezentând proiectul Monasterium spune:
550.000 de documente din 130 de arhive accesibile online. Este o combinație de imagini și metadate iar acolo unde nu există o imagine, există cel puțin o descriere. Un punct de interes este faptul că poți structura chartele medievale pe tematici indiferent de localizare. A fost integrat un motor de metatagging chiar în text pentru a marca anumite șiruri, de exemplu nume de persoane. Este folosit TEI.
Foarte tare: enginul Monasterium este pe github (https://github.com/icaruseu/mom-ca).

Alina Pavelescu, director al Arhivelor Naționale ale României
A prezentat structura întregii instituții și a oferit tuturor participanților o perspectivă clară a componentelor Arhivelor Naționale.

Bogdan Popescu Popovici, de la Direcția Județeană a Arhivelor din Brașov a prezentat sistemul integrat al Arhivelor Naționale. Un sistem orientat către furnizarea serviciilor  ANR destinate utilizatorilor.
Este un engine centrat pe utilizator. Soluția este compusă dintr-un CRM (Siebel) legat de un sistem de informații arhivistice - ScopeArchiv, având ca baze de date o soluție Oracle dar care are și un modul puternic orientat pe formatele de schimb utlizate în arhive (EAD). Aplicația de arhivistică are incorporată o soluție de export a EAD care asigură interschimbul de date. Aceeași soluție este folosită și de Arhivele Naționale ale Ungariei, Sloveniei, Austriei, Albaniei și Elveției. La Brașov s-a reușit un import masiv de 330 mii de unități descriptive în 2 zile.
Viitorul este destinat stăpânirii software-ului. Al doilea pas este găsirea resurselor necesare pentru alimentarea sistemului. Un alt pas este extinderea licențelor la nivel teritorial.
portal.arhivelenationale.ro
Până în luna iunieva fi încărcată fototeca Arhivelor Naționale Istorice Centrale.
Au fost prezentate și o parte din fondurile deja evidențiate.

 

Codruța Mihailovici de la Colecții de Peceți
A povestit despre contribuțiile românești în Monasterium.net. Este vorba despre Colecțiile de Peceți din București. De fapt, contribuțiile s-au făcut sub egida MOM-CA.
Plaja este de la 1316 - 1910. Vorbim despre 318 de carte moldovenești, valahe și transilvănene. Mai sunt diplome acordate și documente emise de cancelariile împărătești.

Andrei Bandi de la Biserica Evanghelică din Sibiu a prezentat contribuțiile la Monasterium.
Reținem faptul că digitizarea a fost făcută prin proiectul ICARUS.

Dragoș Petrescu de la CNSAS.ro
Handbook-ul (http://www.cnsas.ro/documente/reteaua%20EU/Handbook%20of%20the%20European%20Network.pdf) prezintă cum s-a format arhiva. Foarte interesant. Lustrația este un eșec în toate țările fostului bloc comunist cu excepția Germaniei. M-am bucurat să-l aud pe domnul Dragoș că a rememorat eforturile lui Ticu Dumitrescu. Legea 187 din 1999 a stabilit instituția dar abia după cinci ani s-au adus abia 10 mii de dosare.
Arhiva scanată este cea de-a treia ca dimensiune dintre țările din rețea. Cercetarea este deschisă. Foarte interesant este că au publicat toate broșurile de propagandă ale Partidului Comunist.
Imaginile nu sunt ocerizate. Principiul este cel al publicării și diseminării rapide. Există și Arhiva de Externe prin care putem vedea cum au fost vânduți germanii și evreii în perioada comunistă.

Mario Cezar Petrescu, Atelierele Albe & Muzeul Județean Ialomița (http://mjialomita.ro/fara-categorie/costica-acsinte/)
A adus spre cunoaștere Colecția Costică Acsinte - http://colectiacosticaacsinte.eu/.
Pentru prima dată în istoria digitizării românești am avut plăcută surpriză să văd o colecție cu adresare multidimensională: site-ul de bază, Flikr Commons (aproape 5 milioane de accesări, peste 110 mii de abonați) https://www.flickr.com/photos/costicaacsinte/ și Facebook (https://www.facebook.com/costicaacsinte).
A fost menționată și campania de crowdsourcing de la https://www.indiegogo.com/projects/help-preserve-a-piece-of-history-costica-acsinte-archive.

 Vlatka Lemic about ICARUS Vlatka Lemic despre ENArC Bogdan Florin Popovici prezentând noua platformă de gestiune a Arhivelor Naționale Alina Pavelescu prezentând Arhivele Naționale ale României Daniel Jenner despre platforma Monasterium Kerstin Muff prezentând The Archives Portal Europe  

 IMG 88751 IMG 88861 IMG 88891 IMG 88981 IMG 89041