reprezentare logo Kosson

Bruxelles, 20 Noiembrie 2008

logo.jpgEuropeana, biblioteca multimedia online se deschide astăzi publicului. La adresa www.europeana.eu utilizatorii internet din întreaga lume pot accesa în acest moment mai mult de două milioane de cărţi, înregistrări, fotografii, documente de arhivă, lucrări de artă plastică şi filme provenind din bibliotecile naţionale şi instituţiile culturale din cele 27 de state membre. Europeana deschide noi căi de explorare a patrimoniului cultural european. Oricine este interesat de opere literare, artă, ştiinţă, politică, istorie, arhitectură, muzică şi cinema, va dispune de acces rapid la cele mai renumite opere de artă şi colecţii europene în cadrul unui singur portal disponibil în toate limbile Uniunii Europene. Acesta este doar începutul. În 2010, Europeana va oferi acces la milioane de lucrări care reprezintă diversitatea culturală a Europei având zone interactive precum comunităţile destinate anumitor subiecte. Între 2009 şi 2011 mai mult de 2 milioane de Euro vor fi dedicaţi în acest scop. Comisia are în vedere şi implicarea sectorului privat în extinderea pe mai departe a bibliotecii digitale. În septembrie 2007, Parlamentul European a sprijinit prin adoptarea unei rezoluţii crearea Bibliotecii Digitale Europene.

 

José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene a afirmat: „Odată cu Europeana combinăm avantajul competitiv al Europei în domeniul tehnologiilor de comunicare şi al reţelelor cu bogatul patrimoniul cultural comun. Europenii vor fi acum capabili să acceseze rapid şi uşor resursele incredibile ale marilor noastre colecţii într-un spaţiu unic. Europeana este mult mai mult decât o bibliotecă, este un veritabil generator de inspiraţie pentru europenii secolului 21 pentru a emula creativitatea inovativă a înaintaşilor precum forţele creatoare ale Renaşterii. Imaginaţivă doar posibilităţile pe care le oferă studenţilor, iubitorilor de artă sau erudiţilor accesul, combinarea şi căutarea comorilor culturale online ale tuturor statelor membre. Aceasta este o puternică demonstraţie a faptului că în inima integrării europene se află cultura.”


Europeana oferă o călătorie prin timp dincolo de graniţe către noi idei spre ceea ce este cultura noastră. Mai mult de atât, va conecta oamenii cu istoria lor iar prin intermediul instrumentelor şi a paginilor interactive unii cu ceilalţi”, a spus Viviane Reding, Comisarul european pentru Societatea Informaţională şi Media. „În acest moment fac apel la instituţiile culturale europene, la edituri şi companii cu profil tehnologic pentru a contribui la Europeana cu mai mult conţinut în formă digitală. Ar trebui să facem din Europeana căminul pentru participarea creativă interactivă la îndemâna oamenilor care doresc să modeleze propria bucăţică de cultură europeană şi să o împărtăţească cu ceilalţi. Obiectivul meu este ca în 2010, Europeana să includă cel puţin 10 milioane de obiecte.”

weolcome.jpg
Elisabeth Niggemann, director al Bibliotecii Naţionale a Germaniei şi preşedinte a European Digital Library Foundation – organizaţia din spatele Europeana, a adăugat: „Europeana evidenţiază mai mult  instituţiile culturale pentru generaţia Web 2.0 – o generaţie care aşteaptă să poată citi text, viziona filme şi imagini şi asculta într-un singur spaţiu şi timp. Prin oferirea experienţei multimedia completă, tinerilor interesati, aceştia vor fi conectaţi la cultura europeană, trecut şi prezent.”


Europeana face posibilă căutarea şi navigarea prin colecţiile digitizate ale bibliotecilor europene, arhivele şi muzeele, toate deopotrivă. Acest lucru înseamnă că utilizatorii pot explora teme fără a mai căuta şi a vizita multiple siteuri şi resurse.


Europeana a fost iniţiată de Comisie în 2005 şi s-a maturizat în strânsă colaborare cu bibliotecile naţionale şi alte instituţii culturale ale statelor membre, precum şi cu sprijinul puternic al Parlamentului European. Europeana este un proiect desfăşurat de European Digital Library Foundation, care pune la aceaşi masă marile asociaţii de bibliotecari, arhivele, muzeele, arhivele audiovizuale şi instituţiile culturale. Europeana este găzduită de Biblioteca Naţională a Olandei - Koninklijke Bibliotheek


Peste 1000 de organizaţii culturale din întreaga Europă au contribuit cu materiale la Europeana. Muzeele europene incluzând Louvre din Paris şi Rijksmuseum din Amsterdam, au contribuit cu opere de artă în formă digitizată din colecţiile acestora. Arhivele de stat deţin documente naţionale importante care sunt disponibile iar institutul Naţional pentru Audiovizual al Franţei a contribuit cu 80.000 de înregistrări acoperind secolul 20 pornind de la primele secvenţe animate şi manuscrise incluzând copiile digitale ale marilor cărţi care au adus idei noi lumii.

Actualmente, Europeana este un o Reţea Tematică finanţată prin programul eContentPlus şi care se circumscrie obiectivelor politicilor i2010. Iniţial a fost cunoscută ca EDLnet - European digital library network: un parteneriat constituit din 90 de reprezentanţi ai organizaţiilor cu rol în domeniul cunoaşterii şi păstrării patrimoniului cultural, dar şi experţi IT din întreaga Europă.

În 2009-2010 în jur de 69 de milioane de Euro vor fi disponibili pentru cercetare privind bibliotecile digitale prin intermediul programului de cercetare europeana. În aceeaşi timp, societatea informaţională parte a Programului pentru Competitivitate şi Inovare va aloca în jur de 50 de milioane de Euro pentru a îmbunătăţi accesul la patrimoniul cultural şi ştiinţific european.

Inaugurarea oficială are loc astăzi la Palais de Charles de Lorraine în Biblioteca Regală Naţională din Bruxelles în prezenţa Preşedintelui Comisiei José Manuel Barroso, a Comisarului European Viviane Reding, Christine Albanel, Ministrul Culturii din Franţa şi Preşedintele Consiliului Miniştrilor Culturii din Uniunea Europeană, Miniştri responsabili cu problemele de cultură şi audiovizual, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură europene.

Lansarea oficială a Europeana va fi urmată de o întâlnire a Consilului pentru Miniştri ai Culturii în Bruxelles. În cadrul acestei întâlniri, se aşteaptă ca Miniştrii Culturii să adopte concluzii care să exprime un sprijin politic puternic pentru acest proiect al Comisiei Europene


Pentru mai multe informaţii:

http://www.europeana.eu/
http://ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/index_en.htm/

Un kit de presă privind Europeana poate fi descărcat de la:
http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4505

 

P.S.

Din pacate site-ul are intermitenţe iar o căutare după România scoate în evidenţă ca prime rezultate copii bolnavi de HIV.

Deci este absolut clar ca portalul este inca intr-un stadiu „foarte” beta...

Să le urăm succes şi ca bolile copilăriei să treacă repede !

romania_search.jpg