Cine este Creative Commons?
creativecommons.org este o organizație non-profit, înființată în 2001, care promovează re-utilizarea creativă a operelor intelectuale și artistice, indiferent dacă sunt proprietare sau în domeniul public.
Care este intenția licențelor?
Doresc să reechilibreze balanța în cadrul actualului sistem al drepturilor de autor.
Ce sunt de fapt?
Sunt instrumente de licențiere care au un text legal în spate și care oferă într-o manieră standardizată COPIEREA, DISTRIBUIREA, EDITAREA, REMIXARE și DERIVAREA operelor.
Ce oferă?
6 licențele conforme cu toate tratatele internaționale care privesc drepturile de autor. Aceste licențe au fost „portate” pentru 50 de sisteme legale la nivel național printre care și pentru România.
Ce este CC0?
Un instrument care permite introducerea unei opere care nu are niciun drept rezervat. Oricine poate utiliza la buna sa discreție opera. Atenție, nu este un instrument adaptat vreunei legi în vigoare dorind să includă o cât mai longevivă libertate deplină asupra operei. (mai mult -
Ce este PDM - Public Domain Mark, Marca pentru Domeniu Public?
Este sigla care spune oricui faptul că opera se află în Domeniul Public deplin, „deplin” însemnând că din punctul de vedere al tuturor sistemelor legislative.
Care este diferența dintre CC0 și Marca pentru Domeniul Public?
CC0 este elaborată de așa natură cât să fie utilizată doar de către autori sau deținătorii drepturilor de autor și a drepturilor conexe (intră aici și drepturile sui generis asupra bazelor de date). Marca pentru DP (PDM), poate fi utilizată de oricine și este destinată utilizării cu opere care deja au ieșit de sub acoperirea legislației drepturilor de autor. O hartă comparativă în limba engleză veși găsi aici:
Creative Coommons în România?
Licențele Creative Commons România au fost lansate pe 2 septembrie 2008 la Centrul pentru Jurnalism Independent prin eforturile contribuite de Bogdan Manolea, Ioana Avadanei și Ștefan Gavrilescu (vezi anunțul original -
Câteva amănunte în plus puteți urmări și pe această pagină
Licențele Creative Commons au un întreg spectru de utilizare și pot fi găsite resurse care fac uz de acest sistem de licențiere de la flikr la deviantART. Cât privește doemniul cercetării și al educației, licențele CC sunt unul dintre pilonii de bază (
Inevitabil ajungem și la creațiile video, motiv de multă înflăcărare și dispută în aceste momente. Ei bine, aici CC prinde teren (
Important pentru breasla noastră este momentul în care proiectul Europeana pe 12 septembrie, 2012 a pus la dispoziția tuturor celor interesați peste 20 de milioane de obiecte provenite din colecțiile instituțiilor de cultură europene. Licența sub care pot fi utilizate aceste date este CC0. Ce înseamnă? Toate datele pot fi preluate și utizate în orice scop. Citez și eu aici din comunicatul de presă original:
„Opțiunea Europeana pentru CC0 constituie un pas decisiv în ceea ce privește accesul la date deschise. Punând la dispoziție date de la toate organizațiile de memorie din toate țările UE, constituie un precedent important la nivel internațional, o depărtare clară de lumea datelor închise și controlate”.
Câteva informații privind seturile de date guvernamentale care poartă licențe CC puteți găsi aici bine structurate pe țări:
Și dacă tot am ajuns la final, vă invităm să alegeți o licență pentru conținuturile pe care le oferiți spre consultare:
LA MULȚI ANI CREATIVE COMMONS!
De-a lungul timpului la Kosson:
Creative Commons 3.0, un instrument al Încrederii
Cum functioneaza Creative Commons
Creative Commons 3.0 - Vesti bune