reprezentare logo Kosson

Dragi colegi,

Este foarte dificil sa te bucuri de tot ce-ți poate oferi o întreagă noapte în care bibliotecile se desprind de regulă și devin ceea ce poate ca viitorul ne rezervă.

De unde sa apuci mai întâi?

De la prezentarile de carte? De la mesele rotunde? De la atelierele de lucru... Vă invit ca în continuarea acestui articol să adăugăm prin relatările proprii piesele unei inițiative care deschide un drum plin de surprize plăcute oferite celor în slujba carora sunt bibliotecarii.

Cu mare bucurie am vazut-o pe Maia Morgenstern (O femeie singura de Dario Fo si Franca Rame), care a ținut o sală întreagă singură într-un tip de convenție care trece dincolo de cea stabilită în sala de teatru clasică (Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso").

Fuga, fuga la Biblioteca Academiei, unde am avut cea mai placuta surpriza: o deschidere a colectiilor catre public, o lumina in institutie ca pentru cea mai pretioasa sarbatoare. O foarte placuta intalnire cu documente pe care in alte conditii nu as fi avut ocazia sa le cunosc. A mai fost un moment pe care-l pretuiesc in asemenea conjuncturi: intalnirea, revederea cu fostii colegi de facultate si cu toti cei pe care firul colaborarilor i-a adus intr-un fagas comun de interactionare. Da, am reusit sa imprim și eu așa cum se făcea în secolul trecut (Moara de hartie: Demonstratie de tipar cu presa manuala – Ion Georgescu, Fundatia Calea Victoriei). În curte animația servea atmosferei de adevarată deschidere. Chiar merită felicitări colegii care au pus efort în organizare. Un lucru bun!

Dar ceea ce mi s-a parut de o deosebită valoare simbolică, pentru a pecetlui noua relație cu publicul, este oferta de a face abonament la bibliotecă printr-o bucată de hârtie ticluita în acest sens. Găsesc că e mai mult un nou contract cu noi, cu toți cei pentru care Biblioteca Academiei îngrijeste colecțiile noastre, colecțiile acestui popor. Repede, repede am trecut și pe la domnul Virgil Candea, unde distinsa sa fică introducea publicul prin viața și oglindirea personalității acestuia într-o "legatura" de carți cu peceți icoane „din casă".

Foarte interesantă și dezbaterea stimulată de Cultura europeana si civilizatia cartii – De la papirus la tableta electronica – prin participarea lui Mircea Vasilescu (http://www.dilemaveche.ro/category/autor/mircea-vasilescu), Adrian Papahagi (http://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Papahagi), Stefan Vianu (http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2010/stefan-vianu/), Mihail Neamtu, Catalin Buciumeanu (http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2010/catalin-buciumeanu/), Andrei Gaitanaru (http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2010/andrei-gaitanaru/) si Paul Balogh (http://revistaechinox.ro/2010/11/interviu-cu-paul-balogh-trecerea-la-e-books-este-un-pas-similar-ca-importan%C8%9Ba-inventarii-tiparului-de-catre-gutenberg/).

Si daca ora poveștii a batut, am reusit sa ajung si la Biblioteca Nationala, unde am gasit o casa deschisa, luminata si prietenii care sa-mi povesteasca nefericirea mea de a fi in alte locuri decat cel pe care-l slujesc. Si multe frumoase mi-au povestit ca s-au intamplat iar dincolo de acestea un concert de muzica medievala rasuna la etajul III. Sali de lectura deschise, sala cataloagelor bazaind de oameni care cautau una, alta si multi tineri, chiar multi tineri pentru care m-am bucurat si de la care am tras si eu o vana de speranta ca mai avem o șansă.

Batuse două și am zis sa iau și pulsul colegilor de la Biblioteca Centrală Universitară a cărei animație am vazut-o din goana mașinii. Am ajuns la finalul programului lor din nefericire, dar ceea ce mi-a plăcut a fost proiecția 3D a unor documente de valoare pentru publicul interesat. Am rugat pentru un tur al bibliotecii pentru că din stradă toată instituția era luminată și îți șoptea: hai intră! A trebuit să aștept formarea unui grup, dar oboseala mi-a dat ghes pe la spate să închei seara.

Acum, urmează piesele dumneavoastră