reprezentare logo Kosson

Sursa imaginii: http://www.iasi.inoras.ro/eveniment/istorie-cultura-patrimoniu-19970/1/In zilele de 28 – 29 septembrie 2011, Muzeul Literaturii Romane din Iasi (Casa Pogor), a gazduit cea de a patra editie a Simpozionului International "Istorie, cultura, patrimoniu" (o schita de program poate fi vazuta aici:  default  Simpozionul International Istorie Cultura Patrimoniu , cu precizarea ca finalmente au fost mai multi participanti si lucrari). Invitatul de onoare a fost Mihai-Razvan Ungureanu, care, in calitatile lui de istoric si de iesean, a vorbit despre relatiile centru-periferie, capitala – provincie atit la nivel conceptual, cit si cu raportare concreta la Romania si, pe plan mai larg, la Uniunea Europeana. A onorat simpozionul si primarul Iasilor, Gheorghe Nichita, care a punctat principalele realizari cultural-istorice iesene din mandatul sau.{sharethis}

La fel ca in fiecare an, Simpozionul a fost structurat distinct pe durata celor doua zile. Prima zi a fost consacrata lucrarilor stiintifice, desfasurate in incaperile incarcate de semnificatii istorice ale Casei Pogor. Cei peste 50 de participanti din Romania, Republica Moldova si Ucraina (muzeografi, bibliotecari, cercetatori, profesori universitari si de liceu, teologi), grupati in patru sectiuni au abordat subiecte privitoare la: cultura si civilizatia romaneasca in context european; istoria cartii; evocarea lui Mihail Kogalniceanu; pedagogie muzeala / relatii cu publicul. Au avut loc citeva lansari de carti si de reviste, iar presa locala fost prezenta in ambele zile, atit cu transmisii in direct, cit si ulterioare, in cadrul emisiunilor consacrate actualitatii iesene.

A doua zi a apartinut Societatii Culturale "Junimea '90" si Muzeului "C. Negruzzi", care au organizat cea de-a XVI-a editie a manifestarii intitulate "Lunca amintirilor", la Trifesti, j. Iasi. Dimineata, s-a mers mai intit la Cimitirul "Eternitatea" din Iasi, unde a avut loc slujba de pomenire (cu tot tipicul crestinesc: sobor de preoti, luminari, colaci, coliva si apaus, batai de clopot) oficiala a lui Mihail Kogalniceanu, de la a carui moarte s-au comemorat 120 de ani si depunerea unei coroane de flori. Personalitatea marelui patriot si intelectual roman a fost evocata de acad. Al. Zub. A urmat apoi un pelerinaj la mormintul unor mari personalitati iesene, Societatea "Junimea '90" si, in special d-na Olga Rusu si prof. univ. dr. Mandache Leocov avind un rol decisiv in amenajarea si protejarea mormintelor / monumentelor de patrimoniu si ai arborilor valorosi din cimitirul "Eternitatea".

La amiaza s-a plecat cu autocarul la muzeul familiei Negruzzi din com. Trifesti, j. Iasi. Invitatii de onoare ai acestei zile au fost urmasii familiei Negruzzi, Dana Petrisor si Matei Fotiade, traitori la Paris dar care au o relatie de exceptie atit cu Muzeul Literaturii Romane, cit si cu Trifestiul bunicilor Negruzzi. Aici a avut loc un program artistic prezentat de copiii scolii din sat, recitalul actorilor Dionisie Vitcu si Constantin Avadanei, un moment muzical sustinut de elevi ai Liceului de Arta din Iasi si vizionarea filmului "Povestea unui muzeu", de Dragos Zamosteanu. S-a vizitat muzeul si s-au evocat Negruzzestii.http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Kog%C4%83lniceanu

Trasatura distinctiva si intotdeauna remarcabila a evenimentelor organizate de Muzeul Literaturii Romane din Iasi o reprezinta atmosfera: nu doar elevata si de o inalta tinuta intelectuala, ci si de un patriotism autentic si fara nici o stridenta. La Casa Pogor si la cea Negruzzistilor din lunca Prutului de la Trifesti, muzeograful, bibliotecarul, preotul si cercetatorul de la Iasi, Chisinau, Cernauti, Bucuresti, Constanta ori Sibiu stau impreuna, discuta si glumesc cu caldura prieteneasca, fac schimb de scrieri, stiri si informatii si recita poezii si CINTA MELODII VECHI ROMANESTI PE CARE RAR LE MAI AUZI UNDEVA. O vizita la Muzeul Literaturii Romane din Iasi, fie ea si scurta, "iti incarca bateriile" pentru citva timp!