Domnul Cornel Tudose deschide întâlnirea cu un cuvânt de întâmpinare din care aflu că aceasta este prima întâlnire care se ține la București din seria celor inițiate de geo-spațial. Cu multă căldură am fost primiți în Universitatea București prin cuvântul de folos și promițător al reprezentantului prezent în sală.
Domnul Vasile Crăciunescu, aduce lămuriri necesare: geo-spațial.org este un portal online ce conține articole, tutoriale și date din domeniile cartografie digitală, cartografie istorică, neogeologie, modelare virtuală a terenului, teledetecție, sisteme informaționale geografice și sisteme de poziționare globală. {sharethis}
Activitatea portalului se întinde pe o durată de 4 ani. Portalul are o secțiune dedicată datelor, care sunt puse la dispoziția utilizatorilor cu speranța că aceste date vor ajuta studenții în practica lor de zi cu zi. Sunt publicate hărți iar întregul corp de date cuantifică peste un terra de date.
Geo-spațial se bazează pe sprijinul a 42 de autori care dau din timpul lor pentru a vedea această inițiativă ieșind din perioada de pionierat către una de serviciu util integrat spațiului cercetării din domeniu și nu numai după cum vom vedea.
Una din activitățile care au atras rezultate deosebite (vă mai aduceți de premiul european pe care l-a primit? Nu? Vezi mai jos) este eHarta, o acțiune care are o componentă de prezervare digitală a documentelor cartografice cu valoare istorică. Privind datele deschise a fost stabilit un prim acord cu Institutul de Geodezie. Aceste resurse puse la dispoziție de catedră sunt în scop didactic nu și comercial. Printre dezideratele ce țin de activitățile viitoare, organizatorii și-ar dori organizarea unei conferințe la nivel național.
OSGeo este o organizație internațională cu prim rang în ceea ce privește domeniul. OSGeo România a fost inițiat în 2007.
Un alt deziderat al comunității este realizarea unei biblioteci dedicată celor care nu au acces la materialele și documentele scumpe ale domeniului.
Codrina Maria Ilie a prezentat proiectul colaborativ eHarta constituie o primă recunoaștere europeană a eforturilor comunității.
Acest efort s-a agregat din eforturile întregii comunități. Primul pas a fost scanarea materialelor, care a constituit de fapt și o operațiune de conservare a diferitelor materiale didactice care astfel vor avea o existență electronică. Apoi s-au introdus metadatele fapt care a implicat de fapt citirea și interpretarea hărților. Următorul pas a fost cel de georeferențiere și la final au fost publicate pe web. Acestea pot fi descărcate de pe web.
Vă spuneam ceva mai sus de un premiu câștigat de echipa geo-spațial.org? Da, este vorba despre OpenDataChallenge (Open Knowledge Foundation, OpenForum Academy, Share-PSI.eu) unde au participat 430 concurenți din 24 de țări europene.
Participarea a fost la secțiunea date. A fost câștigat Better Data Award. Ceea ce a fost interesant de aflat este faptul că cei care au jurizat în concurs nu le venea să creadă că se poate face așa ceva fără suport financiar ca rezultat.
Mihai Florea și Aura-Mihaela Mocanu au avut o prezentare a GISRoA: o noua aplicație Gis dedicată arheologiei românești.
GIS în arheologia românească, o foarte scurtă privire punctuală:
GISRoA înseamnă îngemănarea dintre GIS și arheologia românească. Multe dintre idei pentru această aplicație au fost găsite în comunitatea geo-spațial. Va fi o aplicație cu circuit închis. Doamna Aura este reprezentantul Metro Grup. Multe dintre ideile soluțiilor tehnice au fost extrase din experiența comunitatea geo-spațial. Aplicația va integra geotiff-uri extrase din resursele orto-fotografiile puse la dispoziție de Muzeul Național de Istorie.
Hărțile web sunt prezentate in trei sisteme de referință: WGS84, STEREO70 și WebMercator. Aplicația prezintă posibilitatea de a naviga harta prin intermediul unor controale. Aplicația folosește OpenLayers.
O altă prezentare parcă în completare este cea care se referă la serverul cartografic pentru patrimoniul cultural național ținută de domnul Cosmin Miu.
Scopul serverului cartografic este acela de a oferi acces la patrimoniului cultural, un exemplu de bune practici și integrarea monumentelor din România într-un sistem coerent.
Obiective: Localizarea siturilor arheologice
Cel mai important obiectiv este accesul necondiționat la aceste date.
SIG-ul ar trebui să constituie un punct central de acces pentru datele ce țin de patrimoniul cultura național. Este o baza de date geospațiale cu un server cartografic cu o aplicație web în ASP.
Este de fapt o punere în operă a RAN - Registrul Arheologic din România.
Însemnările unui marinar despre Costa României - Ștefan Constantinescu
Este o hartă premiată care a fost elaborată de ofițerii români sub direcția Comandorului Cătuneanu și sub atenta supraveghere a faimosului Amiral J. Murgescu. Prezentarea a fost una cu totul și cu totul specială pentru că s-a poziționat atât de fericit și inspirat la intersecția cu domeniul nostru. Domnul Ștefan a meșteșugit o prezentare care dincolo de amănuntele tehnice importante, a reușit să recreeze atmosfera, a reușit să scoată rodul muncii unor oameni cu totul și cu totul deosebiți ai vremii dintr-o carte aparent uitată, dar al cărei destin a fost să ajungă în mâna cui trebuie.
Povestea pornește de la „însemnările unui marinar": N. Ionescu Johnson care a fost cel care a lucrat la elaborarea acestei capodopere tehnice: Costa României. Aflăm că a fost elev a lui Ion Creangă. A stat în compania lui Jean Bart și a fost prieten bun cu renumitul pictor Octav Băncilă.
Baza de plecare a hărții a fost punctul Avretiuk, o movilă care a servit drept punct de referențiere pentru hărțile făcute anterior de austrieci.
Savuroasă nota privind ignoranța locuitorilor care furau sau risipeau reperele folosite pentru măsurători. Parcă nu este vorba de ceva în preajma lui 1900, nu?
Și am aflat și cum se făcea borșul de pește în Kituc sau cum transfugi din rațiuni politice din Rusia găseau adăpost printre pescarii din Kituc... și uite așa stai și te minunezi câtă istorie, cât pământ și câtă mare ascund cărți care au nevoie de salvare și de un drum personal mai bun. Poate unul digital? Cât s-ar putea salva...
Nu mă abțin și vă tentez:
„În apa care clocotea vâra o sită cât ceaunul, plină cu bucăți de pește mărunt, poate zece-cinsprezece feluri. După prima fiertură peștele din sită se scotea și se dădea la câini, punându-se altul în loc-și tot așa mereu se schimba peștele - uneori chiar de cinci ori - până se îngroșa zeama din ceaun. La urmă, pentru ultima fiertură, Ivan arunca în ceaun bucăți mari de nisetru, somn, morun, păstrugă."
Și iată cu câtă emoție se încheie lucrările:
„Era mult după miezul nopții când am pus la punct ultimul calcul. N-am ținut seama că era târziu. Am alergat într-un suflet la comandorul Cătuneanu, să-i duc vestea cea mare. L-am trezit din somn. Spre spaima și nedumerirea celor din casă, care nu știau despre ce e vorba și mă credeau nebun, i-am sărit de gât. Era și el emoționat. A poruncit să se aducă o sticlă de șampanie și m-a obligat s-o beau cu el pentru sărbătorirea succesului."
Câți mai serbează astăzi încheiere unei îndatoriri de serviciu, dar care este tratată cu frica și atenția datoriei și a conștiinței?
Da, stimați colegi, o prezentare care mi-a confirmat încă o dată necesitatea ca noi, specialiștii din domeniul științelor informării trebuie să fim la punctul de subducție al transdisciplinarității și nimic din ce-i nou, bun și util din celelalte bresle să nu lăsăm să treacă fără să înregistrăm și ajuta acolo unde este cazul mijlocind contextul general al înțelegerii.
A fost prezentat FreeGIS - Live GIS bazat pe Ubuntu (Ionuț Ovejeanu și Cornel Tudose)
Mirela Constantin a prezentat proiectul Geospace a Centrului de geomatică destinat pregătirii complementare a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Acesta este un proiect cu o durată de trei ani (2010 - 2013).
Îmbunătățirea capacității personalului didactic de a utiliza metode interactive de învățare.
Coordonator Babes-Boyai si ASRC SC Advanced Studies and Research Center SRL.
ESA a creat portalul Eduspace cu aplicații la care a contribuit și ASRC. LEOWorks este un pachet educațional ce permite afișarea și analiza primară a datelor. O altă aplicație este Interactive Meteosat pentru învățarea meteorologiei în liceu. Activitățile de formare au început în iunie 2011 cu instrumente și tutoriale utile profesorilor pentru a-și forma noi deprinderi tehnice în lucru cu instrumentele electronice.
O prezentare foarte, foarte animată și interesantă a fost cea care privește hărțile electronice de navigație maritimă (ENC) și fluvială.
ENC este Electronic Navigational Charts un set de date vectoriale bazat pe standardul S-57 ce permită schimbul de date hidrografice.
Standardul specific acestui domeniu S-57 este independent de platformă iar următorul standard din punct de vedere al creșterii complexității datelor ce pot fi integrate este S-100.
IENC - Inland Electronic Navigational Charts pentru căile navigabile ale apelor interioare (Amazon, Rin, Volga). S-57 are informația structurată ca obiecte cu date asociate privind coordonatele spațiale. Are și 157 de straturi de informație care cuprind și metadate care certifică calitatea respectivei hărți. Standardul S-52 ține de modul de afișare a datelor din S-57. Pare a fi un fel de CSS al informațiilor. ENC-ul este organizat în celule de hartă cu scop navigabil.
A fost făcută o demonstrație cu GDAL pentru afișarea unor celule navigabile în timp real. Un adevărat spectacol al posibilităților pe care software-ul împreună cu date într-un standard comun o pot oferi navigatorilor și monitorilor de trafic. Foarte drăguț modul în care dintr-o sală de curs din București poți urmări în timp real cum intră o navă în danele Constanței. Impresionant!
O altă prezentare interesantă a fost și „Open Street Map: reinventarea hărții" susținută de Cezar Radu-Buterez. Cred că mulți dintre dumneavoastră au auzit de acest proiect foarte important prin faptul că serviciile cu care marile companii precum Google sau Yahoo ne-au obișnuit privind localizarea geografică și georeferențierea, sunt liber disponibile tuturor celor interesați de o experiență de calitate. Ca amănunt important este că se va trece de la licențierea Creative Commons la Open Data Licensing.
OSM oferă acces și la datele din spate. Grozav! Imaginați-vă numai câte lucruri minunate s-ar putea face, de la arheologie până la arhitectură și valorificarea in integrum a patrimoniului imobil în mediul electronic.
OSM înființat în 2004 de Steve Coast. Pentru România datele au fost încărcate la sfârșitul anului 2010.
Vreți să vedeți tot ce este mai nou și mai bun? Mergeți repede pentru o ochiadă la www.bestofosm.org
Primitive utilizate de proiect: nod, cale, relație
Proiectul are și o puternică dimensiune socială: Humanitarian OpenStreetMap team (HOT): Coasta de Fildeș, Haiti, Albania, Cornul Africii.
OSM are și o dimensiune științifică cu o concretizare în apariția unui nou concept: Neogeografie (GIS is dead).
FOSS4IP sunt instrumentele pentru procesare satelitară avansată
Reprezentantul ROSA (Agenția Spațială din România) ne-a introdus în tainele acestui domeniu.
Folosirea datelor satelitare pentru realizarea hărților de risc este unul din aspectele pe care le-am reținut a fi foarte importante.
gmes.info program european este al doilea program ca importanta după Galileo. Europa va construi 5 sateliți denumiți santinele. Santinel-1 este de tip radar. Cel de-al doilea este unul multi-spectral. Cea de- a treia este dedicat serviciilor oceanografice împreună cu 4 și 5.
O prezentare cu totul și cu totul deosebită a fost cea prin care se pot realiza modele 3D din imagini statice pe baza cărora se poate calcula vectori comuni. Pe baza unor algoritmi de calcul se poate ajunge la un model 3D de o calitate deosebită.
A urmat o seară plăcută în compania instrumentelor care pur și simplu transformă o suită de fotografii într-un obiect 3D. Nu-i așa că este aproape de magie?
Imaginați-vă aplicațiile în arheologie, imagistică, arhitectură, conservare digitală a obiectelor de patrimoniu, valorificare media a colecțiilor... pfiuu... numai cerul e limita și puterea de procesare :)
Mulțumesc acestei comunități pentru invitația adresată și pentru faptul că susțin comunitatea noastră. Închei prin dorința de o mai mare apropiere a celor două comunități și susținere reciprocă în viitor.