reprezentare logo Kosson

Externe

Evenimente desfăşurate în afara ţării la care membrii comunităţii au participat şi doresc să împăşească impresiile şi concluziile.

ANKOS prepared

Începând acum patru ani, conferința ANKOSLink prin calitatea academică, profilul participanților și prin spațiul expozițional, a devenit cel mai mare eveniment din domeniul bibliotecilor din țară și din regiune. Dacă privim la cifre, ANKOSLink a reușit să se transforme într-o marcă izvorâtă din biblioteci exprimând interesul a pentru 550 de participanți și aproape 60 de firme. Conferința constinuă să fie ținta aleasă nu numai pentru biblioteci și bibliotecari, ci și pentru profesioniști de la toate nivelurile, de la administratori, la studenți.

Add a comment

Biblioteca Națională a Serbiei împlinește mâine, 28 februarie, 180 de ani de existență.

Medalia Sretenje Clasa a II-a acordată Bibliotecii Naționale, © Biblioteca Națională a Serbiei

 

Câteva repere:


1832 - este înființată, fiind unul dintre cele mai vechi așezăminte de cultură din Serbia;

 

A îndeplinit și rol de bibliotecă a Ministerului Educației;

 

1853 - profesia de Bibliotecar de Stat este introdusă, fiind echivalentă cu a unui profesor de liceu;

 

Đuro Daničić (faimos filolog, lingvist și lexicograf) a stabilit rangul instituției de Bibliotecă Națională și a lucrat la politica de achiziții la nivel național. Este și eruditul care a început elaborarea bibliografiei naționale;

 

Faimosul istoric și Prim Ministru al Serbiei, Stojan Novaković este cel care stabilește funcția de depozit legal a instituției și separă Biblioteca Națională de Ministerul Educației și de Biserică;

Add a comment

Prin prezenta vă informăm că Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Naţională şi Fundaţia Conferinţa Directorilor Bibliotecilor Publice (CoDiBiP) organizează în luna mai conferinţele zonale cu genericul: Probleme şi tendinţe actuale în activitatea bibliotecilor publice. [Sursa: http://www.slideshare.net/cdbclub/cz-proiect-scrisoare] {sharethis} Add a comment

SWIB este o conferință organizată de colegii germani de la ZBW - Biblioteca Națională Germană pentru Economie / Centru de Informare în domeniul economic Leibniz și de Centrul pentru Servicii de Bibliotecă al Rinului de Nord, Vestfalia (hbz). Este o conferință dedicată celor care au nevoie să se racordeze la eforturile interconectării datelor prin paradigma Linked Open Data și mai ales este un spațiu dedicat schimbului de practici.

Pentru cei interesați, deja au fost publicate prezentările pe pagina dedicată programului: http://swib.org/swib15/programme.html .

Add a comment

În perioada 27-30 iunie s-a desfășurat la Tartu în Estonia cea de-a 41-a conferință anuală a prestigioasei rețele de instituții de memorie din Europa și spun acest lucru pentru că a fost depășită demult limita bibliotecilor de cercetare prin componența membrilor și colaborările sau parterneriatele desfășurate.

Add a comment

Biblioteca Universității din Tartu, Tartu, 27 – 30 iunie, 2012

http://www.utlib.ee/liber2012/tartu.html

Cea mai bună cale de a vă familiariza cu LIBER este de a participa la Conferința Generală Anuală.
În fiecare an, profesioniștii din domeniul informării din întreaga Europă se reunesc în cadrul Conferinței Anuale pentru a face din acest eveniment un prilej de dezbateri  și comunicare; stabilirea de legături și colaborare; identificarea necesităților și împărtășirea ideilor și a informației la nivel European.

Conferințele Anuale ale LIBER sunt găzduite de bibliotecile europene, care oferă membrilor noștri o mare șansă de a se întâlni în orașe precum Sankt Petersburg,  Groningen, Uppsala, Istanbul, Toulouse, Aarhus și Barcelona. În 2012, Conferința Anuală va fi găzduită de colegii noștri de la Biblioteca Universității din Tartu în  Estonia.

Pentru cei care doresc mai multe amănunte despre LIBER, vă rog să descărcați flyerul în limba română de la: default  LIBER - Making the case for European Research Libraries (265.18 kB 2012-05-02 11:51:25){jcomments on}

Add a comment

În perioada 22-25 octombrie 2013 am participat în Istanbul, Turcia, la prima conferință europeană de Cultura Informației, ECIL – European Conference on Information Literacy.

Conferința a fost organizată de Department of Information Management of Hacettepe University din Ankara prin doamna Serap Kurbanouglu și Department of Information and Communication Sciences al Universității din Zagreb prin doamna Sonjia Spiranec. Cele două prietene bune au început pregătirea acestei conferințe încă 2008 când au colaborat împreună în cadrul unui proiect UNESCO. Din comitetul general de organizare al conferinței, din partea română, au făcut parte, prof. Mircea Regneală (care însă nu a putut participa la lucrări) și subsemnata, care a făcut parte din comitetul științific, ca recenzent.
Denumirea de conferință europeană a fost dată în ideea că ea urmează să se țină anual în Europa, dar participarea este și va fi una mondială. La această primă conferință au participat peste 400 de participanți din 59 țări și au fost susținute în plen și pe secțiuni 396 de lucrări.

ECIL3

Add a comment

Miercuri, 23 mai 2012, Consiliul pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX) în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei și Centrul de e-Guvernare au lansat programul Global Libraries în Moldova. [SURSA]

Global Libraries în Moldova este un program pilot care, timp de 2 ani, va evalua oportunităţile de facilitare a accesului populației la mijloacele tehnologiei informaționale în Republica Moldova, prin intermediul reţelei existente de biblioteci publice. Programul va iniția consultări cu principalii factori interesați de biblioteci, va organiza seminare de instruire pentru bibliotecari, precum și va selecta, printr-un proces competitiv, 60 de biblioteci publice din Moldova care vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet. De asemenea, pe întreg teritoriul țării vor fi create 5 Centre Regionale de Formare care vor instrui peste 100 de bibliotecari pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţilor. Programul este realizat datorită sprijinului oferit de Fundaţia Bill şi Melinda Gates în cooperare cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Add a comment

Iată frumoasa prezentare-invitație la IFLA 78: Bibliotecile azi! Inspiră! Surprind! Capacitează!
Din România cine va merge?

  Add a comment

 

La Congresul mondial IFLA de la Singapore (17-23 august 2013) a participat o delegaţie românească, formată din patru reprezentanţi. Aceasta a avut înscrisă o comunicare în programul de lucrări, încă din primele zile de debut ale conferinţei. Sesiunea 75 IFLA Market: @your library, care a avut loc duminică, 18 august, a reunit patru lucrări (Jamaica, România, SUA şi Taiwan) ce au prezentat experienţe internaţionale de marketing ale bibliotecilor. Sesiunea s-a bucurat de participarea lui Michael Dowling, responsabilul cu relaţiile internaţionale din cadrul ALA.

 

Reprezentanţii braşoveni, Daniel Nazare şi Laura Silvestru, au făcut cunoscută Nocturna Bibliotecilor, ediţia I a evenimentului din 2012. Fotografii de la această sesiune se găsesc la următorul link http://www.flickr.com/photos/ifla/sets/72157635127949479

IMG 6729

IMG 6731 IMG 6735 IMG 6736

Alte prezențe românești:

 

Add a comment