Studenţii sunt cei care planifică şi implementează atât conţinutul cât şi managementul conferinţei. Ediția din acest an a fost una aniversară, s-au scurs 20 ani de când primul simpozion a fost organizat la Budapesta, apoi la Bratislava și la Praga.
Principala tematică a fost “Information in e-motion” cu următoarele subiecte „E-media in Motion”, „My Information”, “Organisations 2.0” și „Access to Public Information”. {sharethis}
BOBCATSSS 2012 a fost organizat de studenții celor trei universități : Hogeschool van Amsterdam (NL), Hanze University of Applied Sciences Groningen (NL) și Stuttgart Media University (GER).
În ceremonia de deschidere desfășurată la Tropical Museum Amsterdam – una din comorile ascunse din Amsterdam, muzeu multicultural cu exponate din Africa și Asia au luat cuvântul personalități locale, decanul facultății de Știința Informării din Amsterdam, organizatori. Ca moderatori și președinți de secțiune au fost desemnate trei studente de la cele trei universități organizatoare.
Ideile desprinse din această festivitate s-au referit la dependența de tehnologia internet și influența negativă asupra educației, importanța rețelelor, cum se transformă informația în cunoaștere, universitățile media, ce reprezintă socializarea media pentru viața privată, informația potrivită la momentul potrivit.
Lucrarea susținută în plen de către Ane Helmand, doctorandă la universitatea din Amsterdam la departamentul de studii media s-a numit: The like economy and the polities of data in social web”. Practic prin butonul Like s-au construit noi instrumente pentru analiza spațiului web. Butonul Like a fost analizat prin analogie cu analiza citărilor folosită în mediul academic și rolul social major al acestui buton.
Într-una din secțiunile de a doua zi am prezentat împreună cu vechea mea prietenă de la Biblioteca Universității din Bergen, Norvegia lucrarea: What challenges are library leaders facing.
Ane Landoy este doctorandă la Școala Regală de Biblioteconomie și Știința Informării din Copenhaga, Danemarca și a realizat cercetări calitative privind aspectele cu care sunt confruntați liderii de biblioteci din Norvegia. Aceste rezultate au fost confruntate cu așteptările comunității academice cu privire la serviciile bibliotecii, cercetare realizată de subsemnata la Universitatea Transilvania.
Am asistat și la alte lucrări prezentate cu multă emoție de studenți din Barcelona, Koln și profesori din Paris, Ankara și Koln. O concluzie generală desprinsă din aceste prezentări este faptul că bibliotecarii în majoritate nu au deprinderi de a folosi ultimele tehnologii, sunt parte a procesului de informare dar companiile private profită din plin.
Ar trebui o mai strânsă colaborare dintre companii și specialiștii în știința informării.
Majoritatea profesorilor erau însoțiți de studenți.
Anul viitor conferința se va desfășura la Ankara, Turcia unde am fost invitată cu multă căldură să fac parte din comitetul de organizare și să organizez BOBCATSSS 2013.