Este vorba de
1. Oferă posibilitatea de a trece direct la treabă, adică ai tot ce-ți trebuie ca să începi să bagi obiecte digitale. Da, am spus obiecte digitale pentru că fiecare înregistrare poate conține atașat mai multe fișiere de oricare tip te lasă imaginația și colecția să ai.
2. Metadatele din capul locului sunt Dublic Core necalificat, adică setul standard pe care îl cunoaștem cu toții.
3. Poți face colecții de înregistrări, adică grupezi mai multe înregistrări cu parte comună și le zici frumos „Orașul Buhuși”.
4. Dacă nu-ți găsești un corespondent în lista vastă a tipurilor de înregistrări suportate, poți frumos să faci una cu totul și cu totul nouă sau care să corespundă unor anumite norme interne de catalogare a resurselor (evident care vor avea corespondent digital).
5. Și cel mai drăguț sunt etichetele - tagurile.
Cum poți să storci mai mult din start?!
Omeka vine cu trei pluginuri deja (pluginul e cate un mic apendic care extinde o functionalitate preexistentă):
- COinS,
- Exhibit Builder și
- Simple Pages.
Ce ne doare pe noi este să putem face „expoziții” cum s-ar zice, adică să punem sub o temă comună mai multe resurse care sunt în aceeași colecție sau colecții separate în sistem. Exact ca și în viața reală. Pentru aceasta trebuie activat acest plugin și pentru a construi chiar pagini web cu diferite informații utile vom activa și Simple Pages. Bun, mai vrei să ai și suport pentru Zotero în caz că-l folosești intens? OK! Activează și COinS.
Ce e nou și foarte util pentru noi?
Faptul că s-a trecut la o nouă fază de dezvoltare care implică suportul pentru localizarea în diferite limbi. Deja suportul pentru limba română există și deja a fost testat cu succes pe versiunea de dezvoltare de la https://github.com/omeka/OmekaChiar am construit și o mică colecție pentru a testa pe deplin fidelitatea și capacitatea sistemului.
Din ce-i făcut sistemul?
Iată:
- Zend Framework <
- getID3 <
- jQuery <
- jQuery UI <
- TinyMCE <
- Prototype <
- script.aculo.us <
- Silk Icons <
Pentru cei mai curioși dintre dumneavoastră am făcut un Omeka portabil demonstrativ care se poate descărca de aici:
Pentru a-l rula, va trebui să fiți atenți la câțiva pași mici:
1. copiază și dezarhivează în locul de pe hard disk sau preferabil pe un stick USB
2. deschide directorul aplicației gazdă care se numește XAMPP și dă dublu-click pe setup_xampp (are ca efect reinițializarea tuturor căilor interne ale aplicației gazdă și ale Omeka)
3. porniți aplicația xampp-control-3-beta de unde porniți serverul MySQL și serverul Apache
4. deschideți browserul unde veți introduce: http://localhost/omeka2 pentru a vedea siteul si http://localhost/omeka2/admin pentru administrarea aplicației
5. pentru administrare veți introduce la user: admin și la parolă: 123456.
Succes și o joacă plăcută și utilă!
Atenție aplicația portabilă nu are suport pentru manipularea imaginilor (ImageMagick). Din nefericire acest lucru nu vă va permite dezvoltarea sa de pe stick. De fapt nici nu a fost concepută să ruleze așa.
După ce ați încheiat deschideți aplicația de gestiune a XAMPP din bara de jos partea dreaptă (pictograma oranj) și închideți serverele după care aplicația.