reprezentare logo Kosson

Biblioteca Academiei Române a organizat vineri 12 aprilie, o întâlnire utilă tuturor specialiștilor din domeniul științelor informării. Au fost invitați Dan Matei, Institutul Național al Patrimoniului și Cristina Ioana Roiu, Documentare, Analiza si Marketing International al Bibliotecii Academiei Române.

 

vaFiMultDeMuncitDanMateiDan Matei a conturat proiectul Europeana.eu. Dincolo de aspectele care țin de istoric și de felul în care a evoluat contrucția Europeana.eu, reținem aspectele care țin de problemele de transfer a datelor către agregatori și mai departe spre Europeana. Din nefericire, adăugat celor expuse de Dan Matei, adaug că sistemul românești de biblioteci trece printr-o fază de pregătire a unei transformări: trecerea de la formatele MARC (oftat prelung), care sunt cele ale copilăriei informatice ale ILS-urilor (Sisteme Integrate de Bibliotecă), la cea a datelor legate interconectate (i.e. Linked Open Data).

 

 

Am reținut faptul că proiectul Athena are un urmaș viguros numit inspirat Athena Plus. Detaliile proiectului le puteți găsi la http://www.athenaeurope.org/. În cadrul acestei noi iterații partea română s-a angajat cu o contribuție de 20.000 de obiecte digitale.

Slide deschidere prezentare Dan Matei despre Europeana.eu și proiectul Athena europeana este o Resursa Digitalaeuropeana.eu și metadatele

 

europeana.eu probleme legalecontributia benefică a europeana.eusemnatică, vocabulare

 

Proiectul „Interconectarea registrelor electronice naționale din domeniul culturii” (CIMEC, MȚR, BIBLACAD) este propunerea pentru o platformă informatică care să unificare bazele de date ale Ministerului Culturii cu cele ale Bibliotecii Academiei, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și cu cele ale Muzeul Țăranului Român. Adaug că acest propunerea pentru acest proiect are el o istorie în sine care indică multe puncte care trebuie corectate în ceea ce privește modul în care autoritățile finanțatoare înțeleg să privescă proiectele care au impact maxim asupra modului în care este diseminată eficient cultura acestei țări și modul în care organe ale aceluiași arc administrativ înțeleg să comunice împreună pentru a ușura punerea în execuție a unor proiecte cu adevărat importante. Spre exemplu, acest proiect care este câștigător, dar nu a fost semnat din motive de slabă coordonare între Ministerul Culturii și cel al Societății Informaționale.

 aplicatii De Integrat In Registrele Electronic Arhitectura SistemuluiaplicatiiDeIntegratInRegistreleElectronicBibliotecaAcademieiRomaneaplicatii De Integrat In Registrele Electronice Ministerul Culturii

aplicatii D eIntegra In Registrele Electronic Institutul Nat Patrimoniului01aplicatiiDeIntegratInRegistreleElectronicInstitutulNatPatrimoniului02aplicatiiDeIntegratInRegistreleElectronicModelConceptual

aplicatiiDeIntegratInRegistreleElectronicORDA

Rețin faptul că s-a dorit să fie un punct comun pentru agregarea de date care să producă API-uri deschise. Ce înseamnă acest lucru vă veți întreba pe bună dreptate: ei bine, un software care să culeagă și să „normalizeze” metadatele bazelor de date vizate pentru a le aduce la un numitor comun din punct de vedere al formatului și al schemei de agregare. Faptul că acest API (Application Programming Interface) va fi unul sub licență deschisă - EUPL - va permite preluarea și îmbunătățirea fără bătăi de cap privind protejarea intereselor financiare ale nuș-cui firmă.

 

Doamna Cristina Ioana Roiu a prezentat „Europeana și proiectele sale”, o expunere de unde am aflat și noile dezvoltări ale proiectului cu sateliții săi cei mai noi: Europeana Cloud și Europena Eagle (un proiect care își propune colectarea tuturor mărturiilor epigrafice latine și grecești din bazinul mediteranean).

 europeana Si Proiectele Saleeuropeana Plan StrategiceuropeanaSiProiecteleSale03ProiecteFurnizoareContinut01

europeanaSiProiecteleSale03ProiecteFurnizoareContinut02europeanaSiProiecteleSale03ProiecteFurnizoareContinut03europeanaSiProiecteLansate2013-01

europeanaSiProiecteLansate2013-02

Mai aflăm că în toamnă se va organiza un eveniment de colectare a mărturiilor, faptelor și obiectelor care amintesc de Primul Război Mondial. Lăgăm această informație și de activitatea Bibliotecii Județene Cluj care va desfășura activități similare (așteptăm mai multe detalii de la colegii clujeni implicați sau de la doamna directoare Sorina dacă va dori). Tot ce se va reuși să se adune va fi contribuție a României la Europeana care va comemora anul viitor, în 2014, Primul Război Mondial.

 

Am reținut un proiect satelit despre care nu știam: Think Motion (Machine Science).