reprezentare logo Kosson

Depozite digitale

In 2011, ca urmare a celui mai ambitios proiect de digitizare la nivel national, Biblioteca Metropolitana Bucuresti a lansat DacoRomanica.ro, cea mai importanta biblioteca digitala romaneasca accesibila gratuit pe internet, oferind utilizatorilor trei milioane de pagini de carte scanate.

Biblioteca digitala a RomanieiIn urma cu cativa ani, Biblioteca Metropolitana Bucuresti a demarat, sub conducerea Dlui Dr. Florin Rotaru, activ promotor al modernizarii bibliotecilor romanesti, un proiect ambitios de digitizare a patrimoniului cultural romanesc de carte veche si de creare a unei biblioteci virtuale deschise, accesibila tuturor utilizatorilor. Prin eforturi sustinute si o munca deosebita din partea cadrelor specializate ale bibliotecii, Biblioteca Metropolitana a lansat in acest an biblioteca digitala romaneasca Dacoromanica.ro, nume rezonant si reprezentativ pentru dimensiunea istorica a identitatii culturale romanesti. Realizarea proiectului a fost finantata integral de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Directiile de Cultura si de Informatizare. {sharethis}

Dl. Dr Florin Rotaru, directorul Bibliotecii a declarat intr-un interviu „Pasiunea cu care am militat in favoarea acestui proiect rezida, in primul rand, in constiinta  profesionala, in datoria pe care o ai fata de contemporanii sai, fata de tara ta. Alaturi de biblioteca traditionala, este obligatoriu sa dezvoltam biblioteca virtuala. In caz contrar, natiunea noastra nu poate rezista nici unei concurente. Nasterea ciberspatiului este cel putin tot atat de insemnata pe cat a fost revolutia industriala.”

Add a comment

Am dorit tare mult să vă aduc în atenție unul dintre eforturile comunității depozitelor digitale. Este vorba despre DuraSpace, o organizație menită să armonizeze eforturile de dezvoltare pentru două dintre cele mai utilizate pachete software pentru stocarea obiectelor digitale: Fedora și Dspace. Este foarte important de urmărit astfel de evoluții mai ales în contextul românesc, unde deciziile privind stabilirea de noi depozite digitale încă nu influiențează aspectul general al peisajului digital și astfel încă nu avem probleme de incompatibilități.
Astfel, pentru a marca eforturile internaționale către stabilirea de platforme compatibile în ceea ce privește stocarea și comunicarea dintre depozitele digitale vom face o scurtă introducere la ceea ce este DuraSpace.

Add a comment