In urma cu cativa ani, Biblioteca Metropolitana Bucuresti a demarat, sub conducerea Dlui Dr. Florin Rotaru, activ promotor al modernizarii bibliotecilor romanesti, un proiect ambitios de digitizare a patrimoniului cultural romanesc de carte veche si de creare a unei biblioteci virtuale deschise, accesibila tuturor utilizatorilor. Prin eforturi sustinute si o munca deosebita din partea cadrelor specializate ale bibliotecii, Biblioteca Metropolitana a lansat in acest an biblioteca digitala romaneasca Dacoromanica.ro, nume rezonant si reprezentativ pentru dimensiunea istorica a identitatii culturale romanesti. Realizarea proiectului a fost finantata integral de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Directiile de Cultura si de Informatizare. {sharethis}
Dl. Dr Florin Rotaru, directorul Bibliotecii a declarat intr-un interviu „Pasiunea cu care am militat in favoarea acestui proiect rezida, in primul rand, in constiinta profesionala, in datoria pe care o ai fata de contemporanii sai, fata de tara ta. Alaturi de biblioteca traditionala, este obligatoriu sa dezvoltam biblioteca virtuala. In caz contrar, natiunea noastra nu poate rezista nici unei concurente. Nasterea ciberspatiului este cel putin tot atat de insemnata pe cat a fost revolutia industriala.”
Portalul dacoromanica.ro isi propune sa devina un veritabil centru virtual al pastrarii si dezvoltarii culturii romanesti, reprezantand un instrument vital in serviciul retelelor de cooperare nationala si internationala.
Biblioteca virtuala este dezvoltata permanent, fiind in prezent singura biblioteca digitala profesionista din Romania, conceputa pentru a raspunde provocarilor Mileniului III si pentru a deveni partener in Biblioteca Virtuala Europeana EUROPEANA.
Portalul dacoromanica.ro ofera acces la documente tiparite, fisiere audio si video din domenii multiple – economie, societate, religie, literatura, stiinte, istorie, geografie, filozofie, psihologie, lingvistica, arta, divertisment, tehnica, medicina.
Din categoria de documente tiparite digitizate si prezentate publicului larg putem aminti carti, monografii, periodice, carti postale, si harti. Accesul utilizatorilor este liber pentru documentele care nu se afla sub incidenta dreptului de autor; pentru celelalte documente sunt afisate doar metadatele, pictograma si, selectiv, primele 5 pagini din document.
Majoritatea documentelor sunt in limba romana, dar se regasesc in biblioteca digitala si documente cu texte integral sau partial in alte limbi: slavona, latina, greaca, armeana, maghiara, rusa, germana, etc
Vizitatorilor li se ofera posibilitatea de a gasi informatia dorita printr-o cautare simpla, care permite regasirea unui termen atat in campurile de date bibliografice, cat si in textele documentelor prezentate in format PDF.
Pentru specialisti sau cercetatori este disponibila si cautarea complexa, disponibila numai din mediul Digitool, care permite folosirea operatorilor booleeni, cautari combinate in mai multe campuri si rafinarea dupa formatul fisierelor.
Activitatea de digitizare a documentelor se realizeaza cu echipamente performante de ultima generatie, ce respecta toate standardele de prezervare a originalelor de patrimoniu, biblioteca utilizand atat scannere de carte profesionale i2s CopiBook cat si scanere planetare i2s Digibook Suprascan A1 si A0 pentru periodice, harti, anuare si
„Amploarea proiectului (peste 3 milioane de pagini digitizate), efortul indelungat necesar, inaltele standarde de calitate aplicate in procesul de digitizare, tenacitatea in atingerea obiectivelor propuse, indiferent de obstacole, toate acestea dovedesc implicarea totala a Bibliotecii Metropolitane si a Primariei Capitalei in realizarea acestei fereastre de acces la cunostinte, instruire si diversitate, explicand succesul acestui ambitios proiect” – Dl Cristian Dumitru, General Manager al Z Spot Media SRL, distribuitor solutii digitizare carte.
„Din acest motiv” a declarat Dl Cristian Dumitru, General Manager al Z Spot Media SRL, distribuitor exclusiv in Romania al scannerelor de carte i2s CopiBook si Digibook „suntem mandri ca am contribuit, fie si numai prin furnizarea de echipamente performante, la eforturile Bibliotecii Metropolitane de a crea dacoromanica.ro, biblioteca digitala a Romaniei. Acesta este, atat din punctul nostru de vedere, cat si din perspectiva producatorului francez i2s de solutii de digitizare, cel mai important si ambitios proiect national de digitizare din Europa de Est, un puternic exemplu de urmat pentru alte institutii de cultura posesoare ale unor importante fonduri de carte sau documente vechi -biblioteci, muzee, arhive”
Biblioteca Metropolitana Bucuresti, succesoarea Bibliotecii Mitropoliei tarii Romanesti precum si a Bibliotecii Colegiului Sf. Sava, este o importanta institutie de difuzare a culturii romanesti, facand parte din reteaua bibliotecilor publice aflate in subordinea autoritatilor locale. Intelegand necesitatea adaptarii la noile cerinte ale societatii moderne biblioteca a evoluat, asa cum declara Dl. Director Dr. Florin Rotaru „dintr-un simplu lacas al cartii intr-un factor activ al vietii culturale romanesti, devenind un adevarat templu al artelor si culturii prin programele sale culturale deosebit de bogate si variate pe care le dezvolta in parteneriat cu numeroase institutii si personalitati culturale ale tarii”. Astazi, Biblioteca este un „centru al culturii cu numeroase lansari de carte, vernisaje, concerte, simpozioane, manifestari mediatizate care au reusit sa faca din Biblioteca Metropolitana o entitate emblematica pentru ceea ce ar trebui sa fie o capitala europeana”. Mai multe detalii despre Biblioteca Metropolitana Bucuresti puteti afla pe siteul