reprezentare logo Kosson

Comisia Europeană a selectat Mașina Timpului ca una din ințiativele de dezvoltare strategică pentru următoarea decadă. Această inițiativă este considerată preparatorie în vederea realizării unei inițiative de cercetare de mari dimensiuni.

0adcarthaginiansTreizeci și trei de instituții din întreaga Europă vor pregăti o foaie de parcurs detaliată cu scopul de a extrage și utiliza Datele Masive ale trecutului. Această inițiativă își propune să proiecteze și să implementeze tehnologii avansate de digitizare cuplate cu algoritmi inteligenți (Inteligență Artificială - AI) pentru a exploata patrimoniul cultural european vast.

Va fi dezvoltat un corp de algoritmi inteligenți - AI, care să poată prelucra cantități mari de informație din seturi de date istorice complexe. Ținta este constituirea unei Mașini a Timpului care să aibă potențialul de a crea o adevărată cartografiere în timp și spațiu a evoluției sociale, culturale și geografice.

Coordonatorul proiectului, profesorul Frederic Kaplan din Lausanne, Digital Humanities din cadrul Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne spune că „Mașina Timpului are potențialul să devină unul din cele mai avansate sisteme de Inteligență Artificială dintre cele care au fost construite, care va fi instruit pe datele unor orizonturi temporale și geografice largi.”

Cercetările pentru realizarea Mașinii Timpului vor avea o durată de zece ani și vor încerca să demonstreze viabilitatea economică a patrimoniului cultural.

Mașina Timpului marchează o nouă eră pentru Științele Sociale și Umanioare, oferind acces deschis către trecutul Europei prin intermediul unor date unificate și a unor noi servicii AI. Cunoașterea rezultată are potențialul de a pune în lumină nouă problemele sociale importante ale noului secol de la creșterea sustenabilă, la migrație și păstrarea tradițiilor democratice.

Nici educația nu a fost lăsată la o parte, fiind una din țintele Mașinii Timpului. Obiectivul este producerea de materiale de educație, care se bazează pe alinierea seturilor de date masive. Unul dintre efectele scontate este creșterea implicării continue a sferei educaționale în punctele de interes pe care le expune patrimoniul cultural.

Indirect, va fi implicată și Biblioteca Națională a României într-o companie de șapte la nivel european.

Proiectul va finanțat prin FET - Future and Emerging Technologies.
Detalii despre linia de finanțare la: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/fetflag-01-2018

Instituțiile participante:

ECOLE POLYTECHNIQUE FEDERALE DE LAUSANNE
TECHNISCHE UNIVERSITAET WIEN
INTERNATIONAL CENTRE FOR ARCHIVAL RESEARCH
KONINKLIJKE NEDERLANDSE AKADEMIE VAN WETENSCHAPPEN
NAVER FRANCE
UNIVERSITEIT UTRECHT
FRIEDRICH-ALEXANDER-UNIVERSITAET ERLANGEN NUERNBERG
ECOLE NATIONALE DES CHARTES
ALMA MATER STUDIORUM - UNIVERSITÀ DI BOLOGNA
INSTITUT NATIONAL DE L'INFORMATION GEOGRAPHIQUE ET FORESTIERE
UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM
UNIWERSYTET WARSZAWSKI
UNIVERSITE DU LUXEMBOURG
BAR-ILAN UNIVERSITY
UNIVERSITA CA' FOSCARI VENEZIA
UNIVERSITEIT ANTWERPEN
QIDENUS GROUP GMBH
TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT
CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE
STICHTING NEDERLANDS INSTITUUT VOOR BEELD EN GELUID
FIZ KARLSRUHE- LEIBNIZ-INSTITUT FUR INFORMATIONS INFRASTRUKTUR GMBH
FRAUNHOFER GESELLSCHAFT ZUR FOERDERUNG DER ANGEWANDTEN FORSCHUNG E.V.
UNIVERSITEIT GENT
TECHNISCHE UNIVERSITAET DRESDEN
TECHNISCHE UNIVERSITAT DORTMUND
OESTERREICHISCHE NATIONALBIBLIOTHEK
ICONEM
INSTYTUT CHEMII BIOORGANICZNEJ POLSKIEJ AKADEMII NAUK
PICTURAE BV
CENTRE DE VISIÓ PER COMPUTADOR
EUROPEANA FOUNDATION
INDRA
UBISOFT