Ce înseamnă acest lucru în termeni practici?
Acest lucru înseamnă că seturile de date care descriu toate acele milioane de cărți și texte care au fost publicate în întreaga Europă - titlul, autorul, data, tipar, locul de publicare ș.a.m.d., care există în marile cataloage de bibliotecă europene - vor deveni din ce în ce mai vizibile pentru oricine dorește să le reutilizeze în oricare scop doresc.
Acest lucru va însemna că Wikipedia va putea utiliza metadatele făcând conexiuni către tot felul de articole; va însemna că dezvoltatorii de aplicații vor putea să le înglobeze în noi instrumente mobile pentru turism și educație.
Crucial pentru cercetătorii din domeniul informației, va însemna faptul că vaste cantități de date de încredere vor fi disponibile pentru diferite dezvoltări în domeniul Datelor Deschise Conectate (Linked Open Data), realizând relații între elementele de informație care nu ar fi fost posibile anterior. Potențialul de a crea noi relații între seturile de date ale marilor biblioteci europene creează ceea ce un expert în tehnologiile Webului Semnatic, Dr. Stefan Gradmann, profesor la Bibliologie și Științele informării de la Universitatea Humboldt din Berlin, a intitulat „un motor pentru a genera cunoaștere”.
Primul rezultat al acordului de licențiere deschisă este acela că metadatele contribuite de bibliotecile naționale la Europeana.eu, biblioteca digitală europeană prin intermediul serviciului CENL The European Library, vor fi sub regimul Creative Commons Universal Public Domain Dedication sau mai pe scurt licența CC0. Aceste metadate fac legătura cu milioane de texte digitizate și imagini care sunt incluse în Europeana ca rezultat al unor inițiative care includ digitizarea în masă a cărților de către Google în bibliotecile naționale ale Olandei și Austriei.
Noul președinte al CENL, Bruno Racine și Președintele Bibliotecii Naționale a Franței și Dr. Elisabeth Niggemann, președintele anterior al CENL și Director al Bibliotecii Naționale Germane, au salutat CENL pentru faptul că reprezintă un vârf de lance. Dr. Niggemann a spus că „punerea datelor la dispoziție sub o licență deschisă este cheia de a așeza instituțiile precum sunt bibliotecile noastre naționale în inima inovațiilor din domeniul aplicațiilor digitale. Doar în acest mod societatea poate obține beneficii sociale și economice pe deplin din datele pe care le-am creat pentru a ține evidența publicațiilor de-a lungul ultimilor 500 de ani. Cea mai bună analogie este între apa îmbuteliată și conducta principală de apă. Decât să o îmbuteliem și să-i punem o marcă, trimitem datele la robinet pentru ca toată lumea să aibă acces liber și deschis și să poată să le folosească în orice scop.”
Acest lucru rezonează cu cele spuse de Neelie Kroes, Comisar european pentru Agenda Digitală în al cărei cuvântare din această săptămână de la Congresul pentru o Europă Deschisă a susținut: „sunt convinsă că potențialul de reutilizare a datelor publice este în mare parte nevalorificat. Astfel de date reprezintă o resursă, o materie primă nouă și valoroasă... Pentru a o scoate la lumină va necesita o investiție care va aduce beneficii tuturor.”
Concomitent cu demonstrarea rolului conducător strategic în sectoarele patrimoniului și al informației, câștigurile sunt îndoite. Mai întâi, pe măsură ce datele lor devin accesibile online, acestea vor conduce utilizatorii pe fir înapoi la sursă, încurajându-se vizitele deopotrivă online și în locație. Și apoi datele lor vor fi îmbogățite prin contactul cu sursele de date complementare care vor fi disponibile acestora pentru a fi reutilizate în scopul îmbunătățirii propriilor servicii oferite utilizatorilor.