Observ modul în care dorința specialiștilor din breaslă oscilează între a fi beneficiarii unei unice asociații și cea a federalizării (vezi sondajul). În acest moment este doar un execițiu cu valoare de prospecțiune și nu un stimul pentru un studiu asupra acestui subiect. Pentru a merge mai departe întrebarea ar fi: care ar fi câștigul meu ca specialist dacă s-ar opta pentru o formă de organizare sau alta? {sharethis}
Această întrebare sinceră și legitimă ar trebui să izvorască dintr-o analiză internă a diverselor scenarii în care specialistul s-ar afla la un anumit moment al carierei. Am spus carieră și parcă văd multe zâmbete. Sunt conștient că pentru foarte puțini sau pe alocuri, cuvântul carieră în domeniu are o rezonanță serioasă (vreau să mă înșel amarnic). Dar sunt convins că majoritatea celor din breaslă s-ar declara fără echivoc iubitori ai cărții, al accesului neîngrădit la cunoaștere și al deschiderii către utilizatori. Nu sunt acestea cărămizile pe care construiești de fapt conceptul carierei? Partea materială va decapita această construcție și va spune că în acest moment nu este posibilă apariția stimulilor care să permită o astfel de conceptualizare. Supraviețuirea și justificarea serviciilor oferite este totul iar eforturile personale ale specialistului sunt dirijate în această direcție. Dar o nouă direcție? Cumulul de dezmăgiri și lipsă de sprijin din partea autorităților tutelare, care văd din ce în ce mai greu utilitatea, fac într-adevăr greoaie stabilirea acesteia. Știm foarte bine cu toții care sunt primele domenii sacrificate când visteria este goală.
Toate acestea se întâmplă chiar acum și evoluează către un deznodământ departe de a putea fi evaluat în acest moment. State mult mai dezvoltate decât noi simt presiuni foarte mari pe umerii BAM-urilor (biblioteci, arhive, muzee) iar lucrurile vor evolua cât de curând și la noi. Semnale și situații serioase există. Pentru a prelua eventuala sarcină a șocului viitorului este nevoie de un efort dincolo de interesul material pentru a se realiza un corp comun de opinie, în primă fază, că ceva ar trebui întreprins către un tip de convergență a intereselor ce nu mai poate fi amânată.
Și aici intervine din nou oscilația între o structură unică și cea federativă. Aici înaintez invitația mea spre analiza avantajelor și a dezavantajelor, de ce ar fi bine să se pornească pe această cale în primul rând și mai ales: ce câștig eu acum ca specialist și dacă aș câștiga mai mult dacă s-ar proceda la o astfel de schimbare?
Știu că foarte mulți dintre dumneavoastră cu drag se vor apleca asupra celor spuse de mine aici și că vor privi ca la naivitatea unui copil care a spus ceva haios, dar vă rog ca într-o joacă să vă gândiți și la cum ar arăta o astfel de structură nouă? cum va funcționa? și care vor fi resorturile sale?
Vă invit dar să ne jucăm serios și să conturăm regulile din mers exact așa cum fac copii (sistemul de comentarii va fi util).