reprezentare logo Kosson

Principiile accesului la Arhive reprezintă cea mai recentă lucrare în literatura profesională internațională referitoare la accesul la arhive. De altfel, exceptând R 13/2000 a Consiliului Europei, nici nu mai există o încercare de sintetizare a unor principii în acest domeniu. Importanța documentului rezidă în faptul că sintetizează o experiență practică și o problemă teoretică aflată în centrul de interes al societății și într-o continuă evoluție în ultimele decenii.

 

Să spunem doar că, dacă după căderea comunismului, deschiderea arhivelor a reprezentat un reper de democrație și libertate, problemele post-11/9/2000 au relativizat din nou dreptul la acces liber si deschis, pus în fața intereselor de securitate și protecție.

 

De asemenea, obstacolele practice ale implementării principiilor profesionale de deschidere și transparență se simt puternic în spatele textului, care nu doar ca nu este imperativ, dar recunoaște faptul că arhivistul nu este singurul care decide liberul acces, ci el este piesa dintr-ul eșafodaj instituțional, cu interese și perspective diverse. De aici, o maturitate si un realism al textului și principiilor.

 

default  Principiile accesului la arhive (878.57 kB 2013-03-05 09:23:22)

 

Documentul de la ICA.ORG

http://www.ica.org/13619/toolkits-guides-manuals-and-guidelines/principles-of-access-to-archives.html