reprezentare logo Kosson

În perioada 18 martie-16 aprilie 2011 s-a derulat in SUA programul pentru Romania al Centrului Mortenson pentru programe internaționale de pregătire a bibliotecarilor .

Pentru Romania acest proiect s-a numit  Programul de training pentru lideri si inovatori .
Obiectivele programului au fost :

  • dezvoltarea de abilităților participanților pentru a deveni membri informați si angajați in echipele în care lucrează.
  • perfecționarea abilităților  de prezentare comunicare și conducere.
  • consolidarea cunoștințelor de managementul proiectelor și orientarea spre obținere de rezultate palpabile.
  • participanții vor învăța noi strategii pentru evaluarea nevoilor comunității și pentru dezvoltarea de noi servicii.

Primul rezultat , forțat de gazdele americane prin trainingul de scriere de proiecte pe care l-am avut acolo a  fost scrierea a trei proiecte care urmau să fie implementate in țară-  Play a game @biblioteca publica, Istorie locala @biblioteca publica cu rezultat www.istorielocala.ro și   Click@platforma online  de instruire pentru bibliotecari.

Finanțarea oferită de  Centrul Mortenson  pentru Programe Internaţionale al Universităţii din Illinois (SUA)  a venit prin organizaţia nonprofit Electronic Information for Libraries (EIFL) Italia și  prin ANBPR care a trimis banii bibliotecilor participante.
Perioada de derulare a fost de un an : septembrie 2011- august 2012.

 

Pentru mediatizare  s-a profitat de întâlnirile de evaluare a proiectelor 21-27 septembrie 2012  , și s-a mai organizat o prezentare a proiectelor la conferința PROedit  de la Sinaia de la sfârșitul lunii septembrie. Workshopul dedicat s-a numit  „Management de proiect. Erori comune în scrierea și implementarea proiectelor”  S-a vorbit și despre erori dar s-a vorbit mai ales despre aceste trei mici proiecte.

 

  • Istorie locală @ biblioteca ta publică

IMG 0409

Proiectul și-a  propus să contribuie la creşterea gradului de utilitate şi implicare în sprijinul educaţiei permanente a bibliotecilor judeţene  Produsul final se  dorea a fi   un  suport informaţional accesibil prin Internet, conţinând materiale documentare şi informative despre istoria locala a fiecărei zone.

Proiectul a fost gândit ca un  material didactic  în beneficiul elevilor , a învăţătorilor și profesorilor,  și în final a întregii comunități .Toţi cei interesaţi vor putea accesa în format electronic  documente existente în colecţiile bibliotecilor publice .

 Portalul  www.istorielocala.ro   este  un istrument care poate să adune in jurul lui ca și colaboratori si parteneri  toate bibliotecile județene din Romania. (Corina Ciuraru, Biblioteca Judeteana Braila ; Delia Pantea, Biblioteca Judeteana Bihor; Sorina Stanca, Biblioteca Judeteana Cluj Gabriel Carabus, Biblioteca Judeteana Suceava; Valentin Smedescu, Biblioteca Judeteana Valcea)

 

Play a game @biblioteca publica

 

A generat un nou serviciu pentru adolescenți 

IMG 0406

Proiectul   implementat în patru biblioteci publice din ţară și-a propus  folosirea jocurilor video de către adolescenţi pentru petrecerea timpului liber şi socializare.  Din bugetul alocat fiecărei  biblioteci judeţene, respectiv 6.000 lei, s-au achiziţionat console Playstation 3 & Wii, xBox360;  TV; accesorii; jocuri şi câteva piese de mobilier pentru a crea un spaţiu plăcut şi atrăgător.

Obiectivele proiectului , sunt oferirea unui serviciu de recreere și socializare modern destinat adolescenţilor din instituţiile de învăţământ; atragerea adolescenţilor în bibliotecă şi creşterea cu 10% a numărului de vizite ale acestei categorii de public.

Pe Blogul proiectului : http://playagame.comli.com/ putem citi : ”de fiecare dată când auzeam de aceste console mă gândeam cum ar fi să le pot utiliza şi eu, să mă joc până nu mai pot. Până acum ceva timp credeam că acestea sunt lucruri exclusive, doar pentru cei care şi-le permit, un vis care nu poate fi realizat prea uşor, dar Centrul Europe Direct a făcut acest vis o realitate. Lucruri pe care le vedeai doar în ţări ca America sau Anglia au devenit posibile şi în Români.”

(Vladut Andreescu, Biblioteca Judeteana Dambovita;  Dorina Bralostiteanu, Biblioteca Filiasi, judetul Dolj;Mihaela Racoviteanu, Biblioteca Judeteana Ialomita si Lacramioara Cocuz, Biblioteca Judeteana Suceava.)

 

 Click@platforma online de instruire pentru bibliotecari

IMG 0410

Proiectul a avut ca obiectiv crearea de resurse profesionale și postarea lor pe platforma online a ANBPR.

Scopul acestui proiect este dezvoltarea profesională a bibliotecarilor publici pentru a oferi servicii moderne, bazate pe IT, în comunităţile deservite. De asemenea, proiectul îşi propune, în lista obiectivelor sale, crearea unui context accesibil pentru învăţare având în vedere câteva instrumente şi modalităţi de învăţare:

 

  • Organizarea de workshop-uri/ateliere de învăţare a utilizării noilor tehnologii - tablete şi e-readere.

Astfel, se va contribui la transformarea informaţiei în cunoaştere şi va fi oferit comunităţii un instrument indispensabil în formarea şi dezvoltarea sa continuă - Bibliotecarul 2.0.

(Mihaela Voinicu, Biblioteca Judeteana Arges ;Valentina Rotaru, Biblioteca Judeteana Maramures;Crina Ifrim, Biblioteca Judeteana Bacau; Margareta Tatarus, Biblioteca Judeteana Vrancea; Titina Dediu, Biblioteca Judeteana Galati;  Mihai Grinea, Biblioteca Judeteana Iasi.)

 

Fiecare dintre proiecte demonstrează   ca:

  • În Romania se pot implementa proiecte consorțiale.
  • Se poate lucra in echipa trecând peste diferențele culturale  și individuale.
  • Cu bani relativ puțini se pot face proiecte interesante , care sunt susceptibile de a fi replicate , sau la care oricine se poate alătura, beneficiind de experiența deja dobândită, făra a face fata dificultăților întâmpinate .

 

Oricare dintre echipe vă așteaptă să vă alăturați lor, să folosiți  produsele create sau să luați modelul!