reprezentare logo Kosson

Omiliar Opatovice sec. XIIAș porni de la întrebarea: câți dintre nespecialiști apreciază ceea ce breasla consideră a fi niște bijuterii?
Proiectul Rediscover care a gazduit întâlnirea este un efort de a recompleta opere sau de a stabili un continuum al celor mai valoroase documente din colecțiile bibliotecilor naționale ale Poloniei, Lituaniei, României și Cehiei, care este și coordonatorul.
Proiectul care se desfașoara între 2007-2013 va folosi platforma manuscriptorium.com pentru reconstruirea în mediu virtual a colecțiilor de documente medievale și renascentiste - „patru versiuni ale unei culturi.”
Un sumar interesant are colecția de articole dedicată evenimentului:
- Regiunea culturală Central Europenă în Evul Mediu și începutul perioadei moderne (Zdenek Uhlir),
- Un ecou al Epocii de Argint: cultura Lituaniei în timpul războiului de 30 de ani (Eugenijus Saviscevas),
- Unitatea culturii Central Europene în Evul Mediu târziu și începutul perioadei moderne (Jerzy Kaliszuk),
- Forma Europei. Spiritul unității prin cultură în zorii Europei moderne. Unitate religioasă creștină - Unitatea evoluției culturale - Renașterea și Umanismul - Europa occidentală - Europa Centrală - Europa Orientală (Adriana Dumitran și Dorina Stoleru)
România are în colecțiile sale 1723 incunabule din care 81 constituie contribuția la Rediscover, mare parte fiind din colecțiile de la Batthyaneum, Alba-Iulia.
Urăm colegilor din Biblioteca Națională succes iar la final să gaseasca cele mai frumoase surprize din partea utilizatorilor - Qui bono?