Stimați colegi,
Astăzi s-a desfășurat la Casa Uniunii Europene „Lansarea apelului de propuneri de proiecte în domeniul cercetării și inovării”. Ceea ce a fost subliniat cu apăsare a fost faptul că acest pachet de 7 miliarde de euro este menit a impulsiona participarea în proiecte, având o presiune către IMM-uri. Cui se adresează acest pachet:
-
universități,
-
organizații de cercetare
-
IMM-uri
-
instituții financiare
Ceea ce mi s-a părut important a fost faptul că participanții – reprezentanți ai mediului privat și public deopotrivă au pus problema necesității unui anumit tip de coaching pentru scrierea de proiecte care să treacă cu mai mare sorți de izbândă de evaluare. Doamna
O experiență interesantă povestită de domnul Dan Caraman, manager al
Proiectul OpenAIRE a fost și el adus în atenția audienței făcând interesul unui număr bun de părți interesate prezente. Să sperăm că aceste legături vor rodi în viitor.
Voi continua cu un extras relevant din comunicatul de presă oficial care poate fi accesat aici:
Bruxelles, 19 iulie 2011 – Comisarul Máire Geoghegan-Quinn a anunțat astăzi acordarea a aproape 7 miliarde de euro, destinate să dea un impuls inovării prin cercetare. Este cel mai mare pachet financiar de acest gen al Comisiei Europene, acordat în temeiul celui de-al șaptelea Program-cadru pentru cercetare (PC7), și se preconizează că va genera în jur de 174.000 de locuri de muncă în viitorul apropiat, precum și circa 450.000 de locuri de muncă și o creștere a PIB-ului de aproape 80 de miliarde de euro în 15 ani1. Finanțarea cercetării de către UE este o prioritate a agendei politice și a fost plasată acum în centrul unei strategii coerente pentru inovare, denumită „O Uniune a inovării” (
Granturile vor promova cercetarea în vederea abordării celor mai mari provocări sociale cu care se confruntă Europa și lumea în ansamblu. Printre cei peste 16.000 de beneficiari ai fondurilor se vor număra universități, organizații de cercetare și întreprinderi. Se va acorda o atenție specială IMM-urilor, care vor beneficia inclusiv de un pachet de aproape 1miliard de euro. De asemenea, va exista un nou premiu UE pentru femeile inovatoare a căror activitate a fost finanțată de PC7 sau de programe anterioare. Majoritatea „cererilor de propuneri” (invitații la licitație pentru obținerea de fonduri) vor fi publicate la data de 20 iulie.
Contextul
PC7 este cel mai mare program de finanțare a cercetării din lume, având un buget de peste 53 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Prin adoptarea strategiei Europa 2020 și, în februarie anul acesta, a inițiativei emblematice „O Uniune a inovării”, statele membre au făcut din cercetare și inovare o prioritate a agendei politice europene și piatra de temelie a planurilor de investiție în locuri de muncă și creștere durabilă.
A se vedea, de asemenea,
Inițiativa „O Uniune a inovării”:
Strategia Europa 2020:
Agenda digitală:
1. based on the NEMESIS model which was developed by Prof. Paul Zagamé (Ecole Centrale Paris Erasme) as part of the European research project DEMETER.