reprezentare logo Kosson

15 iulie, 2011, Buxelles – Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind accesul și prezervarea informațiilor științifice în format digital la inițiativa Vice-președintelui Comisiei Europene pentru Agenda Digitală Neelie Kroes și Comisarul pentru Cercetare și Inovare, Máire Geoghegan-Quinn. Cercetătorii europeni, inginerii și antreprenorii trebuie să aibe acces facil și rapid la informația științifică pentru a putea concura de pe picior de egalitate cu alți colegi din lumea întreagă. Structurile digitale moderne pot juca un rol cheie în facilitarea accesului. Totuși, rămân o seamă de provocări cum ar fi preșurile ridicate și în continuă creștere a abonamentelor la publicațiile științifice, un volum în continuă creștere a volumului de date științifice și necesitatea de a selecta, trata și prezerva rezultatele de cercetare. Accesul deschis definit ca accesul liber la conținutul științific prin Internet, poate ajuta la găsirea unei soluții. Oamenii de știință organizațiile finanțatoare ale cercetării, universitățile și alte părți interesate sunt invitate să-și trimită contribuțiile privind cum poate fi îmbunătățit accesul la informația științifică. Perioada de consultare va dura până la data de 9 septembrie 2011. {sharethis}

Accesul și reutilizarea cunoașterii reprezintă un obiectiv cheie pentru Agenda Digitală pentru Europa și pentru O Uniune a Inovării.

Vice-președintele Comisiei Europene pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes a afirmat că: „rezultatele cercetării finanțate public ar trebui să aibe o largă circulație din principiu. Diseminarea pe scară lară a cunoașterii în cadrul Ariei Europene a Cercetării și mai departe, este un stimulent cheie al progresului în cercetare și inovare și astfel pentru crearea locurilor de muncă și stimularea creșterii în Europa. Viziunea noastră este a Accesului Deschis la informația științifică astfel ca toți să beneficieze cât mai mult de investițiile în domeniul științei. Pentru a accelera progresul științific, dar și pentru educație, pentru inovare și pentru alte forme de reutilizare creativă. Din același motiv trebuie să prezervăm documentele științifice pentru generațiile viitoare”.

Părțile interesate sunt invitate să-și exprime viziunea asupra problemelor cheie ale politicilor din domeniul științei:

  • cum ar putea fi mai accesibile articolele științifice cercetătorilor și întregii societății

  • cum ar putea fi făcute datele disponibile pe scară largă și cum pot fi reutilizate

  • cum poate fi asigurat accesul permanent la conținutul digital și care sunt barierele ăn calea prezervării rezultatelor științifice

Ce urmează?

Până la sfârșitul anului 2011, Comisia Europeană intenționează să adopte o Comunicare privind accesul și prezervarea informației științifice. Va fi însoțită de o Recomandare privind acțiunile care trebuie să fie implementate de Statele Membre pentru a îmbunătăți accesul la informația științifică.

Cadru

O comunicare privind Informația Științifică în Era Digitală: Accesul, Diseminarea și Prezervarea a fost adoptată în februarie 2007.

În august 2008, Comisia Europeană a lansat Pilotul pentru Acces Deschis în cadrul Celui de-al Șaptelea Program Cadru (PC7). Acest pilot care acoperă aproape 20% din bugetul PC7, stabilește cerințele pentru cercetătorii care lucrează la proiecte finanțate prin acest program pe domeniile Sănătate, Energie, Mediu, părți ale Tehnologiei Comunicării și a Informațiilor, e-Infrastructuri, Științe Umaniste & Socio-economice și Știința în Societate, cu scopul de a face aceste rezultate de cercetare disponibile prin acces deschis.

Pentru mai multe informații:

Consultarea publică online privind informația științifică

http://ec.europa.eu/research/consultations/scientific_information/consultation_en.htm

Siteul web al Agendei Digitale:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

O Uniune a Inovării:

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm

Siteul lui Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Siteul lui Máire Geoghegan-Quinn

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/geoghegan-quinn/