reprezentare logo Kosson

Uncategorised

La necesitatea elaborării acestui ghid s-a ajuns după întâlnirea cu toți metodistii si coordonatorii din țară ( 6 iulie 2012 )- după centralizarea materialelor  și discutii evaluare a întâlnirii. 
”Bibliotecile județene desfășoară activitate metodică în majoritatea județelor, dar nu în mod sistematic și nu există norme și standarde la nivel județean. Nu se planifică un număr de deplasări anual (implicit, nici bugetul aferent) iar locațiile se stabilesc în general pe moment, din dispoziția directorului. Evaluarea activității bibliotecilor nu se face la nivel de județ, ci numai la cerere, neuniform, prin similitudine cu biblioteca județeană.
 Se impune elaborarea unui Ghid al bibliotecarului metodist, care să cuprindă modele pentru planificarea activității, stabilirea obiectivelor și acțiunilor necesare în evaluarea și îndrumarea bibliotecilor, Fișa postului pentru bibliotecar și metodist etc.” 
 
Inițiatorii proiectului au dorit - standarde  naționale ale activității metodice, crearea  unui corp profesional , și recunoaștere in COR .Proiectul prea ambițios nu a putut fi încă realizat.
S-a ajuns la acastă lucrare, creată prin punerea in comun a mai multor experiențe profesionale  foarte diferite, căpătate nu printr-o metodă de formare standard ci prin metoda empirică , incercare-eroare, pe parcursul multor ani de activitate.
 
Grupul Impact
ghidul met
 
 
 

Add a comment

 

În perioada 18 martie-16 aprilie 2011 s-a derulat in SUA programul pentru Romania a Centrului Mortenson pentru programe internaționale de pregătire a bibliotecarilor .
Pentru Romania acest proiect s-a numit  Programul de training pentru  lideri si inovatori .
Obiectivele programului au fost :

  • dezvoltarea de abilităților participanților pentru a deveni membri informați si angajați in echipele în care lucrează.
  • perfecționarea abilităților  de prezentare comunicare și conducere.
  • consolidarea cunoștințelor de managementul proiectelor și orientarea spre obținere de rezultate palpabile.
  • participanții vor învăța noi strategii pentru evaluarea nevoilor comunității și pentru dezvoltarea de noi servicii.

Primul rezultat , forțat de gazdele americane prin trainingul de scriere de proiect pe care l-am avut acolo a  fost scrierea a trei proiecte care urmau să fie implementate in țară-  Play a game @biblioteca publica, Istorie locala @biblioteca publica cu rezultat www.istorielocala.ro și   Click@platforma online  de instruire pentru bibliotecari.

Finanțarea oferită de  Centrul Mortenson  pentru Programe Internaţionale al Universităţii din Illinois (SUA)  a venit prin organizaţia nonprofit Electronic Information for Libraries (EIFL) Italia și  prin ANBPR care a trimis banii bibliotecilor participante.
Perioada de derulare a fost de un an : septembrie 2011- august 2012.

S-a profitat de întâlnirile de evaluare a proiectelor 21-27 septembrie 2012  , și s-a mai organizat o prezentare a proiectelor la conferința PROedit  de la Sinaia de la sfârșitul lunii septembrie. Workshopul dedicat s-a numit  „Management de proiect. Erori comune în scrierea și implementarea proiectelor”  S-a vorbit și despre erori dar s-a vorbit mai ales despre aceste trei mici proiecte.

  • Istorie locală @ biblioteca ta publică

Proiectul și-a  propus să contribuie la creşterea gradului de utilitate şi implicare în sprijinul educaţiei permanente a bibliotecilor judeţene  Produsul final se  dorea a fi   un  suport informaţional accesibil prin Internet, conţinând materiale documentare şi informative despre istoria locala a fiecărei zone.

Proiectul a fost gândit ca un  material didactic  în beneficiul elevilor , a învăţătorilor și profesorilor,  și în final a întregii comunități ,care vor putea accesa în format electronic  documente existente în colecţiile bibliotecilor publice .

 Portalul  www.istorielocala.ro   este  un istrument care poate să adune in jurul lui ca și colaboratori si parteneri  toate bibliotecile județene din Romania. ( Bihor, Brăila, Cluj, Suceava, Vâlcea)

Play a game @biblioteca publica

A generat un nou serviciu pentru adolescenți

Proiectul   implementat în patru biblioteci publice din ţară și-a propus  folosirea jocurilor video de către adolescenţi pentru petrecerea timpului liber şi socializare.  Din bugetul alocat bibliotecii judeţene, respectiv 6.000 lei, s-au achiziţionat console Playstation 3 & Wii, xBox360;  TV; accesorii; jocuri şi câteva piese de mobilier pentru a crea un spaţiu plăcut şi atrăgător.

Obiectivele proiectului , sunt oferirea unui serviciu de recreere și socializare modern destinat adolescenţilor din instituţiile de învăţământ; atragerea adolescenţilor în bibliotecă şi creşterea cu 10% a numărului de vizite ale acestei categorii de public.

Pe Blogul proiectului : http://playagame.comli.com/ putem citi : ”de fiecare dată când auzeam de aceste console mă gândeam cum ar fi să le pot utiliza şi eu, să mă joc până nu mai pot. Până acum ceva timp credeam că acestea sunt lucruri exclusive, doar pentru cei care şi-le permit, un vis care nu poate fi realizat prea uşor, dar Centrul Europe Direct a făcut acest vis o realitate. Lucruri pe care le vedeai doar în ţări ca America sau Anglia au devenit posibile şi în Români.”

(Dâmbovița, Filiași, Ialomița  si Suceava)

 Click@platforma online de instruire pentru bibliotecari

Proiectul a avut ca obiectiv crearea de resurse profesionale și postarea lor pe platforma online a ANBPR.

Scopul acestui proiect este dezvoltarea profesională a bibliotecarilor publici pentru a oferi servicii moderne, bazate pe IT, în comunităţile deservite. De asemenea, proiectul îşi propune, în lista obiectivelor sale, crearea unui context accesibil pentru învăţare având în vedere câteva instrumente şi modalităţi de învăţare:

  • Organizarea de workshop-uri/ateliere de învăţare a utilizării noilor tehnologii - tablete şi e-readere.

Astfel, se va contribui la transformarea informaţiei în cunoaştere şi va fi oferit comunităţii un instrument indispensabil în formarea şi dezvoltarea sa continuă - Bibliotecarul 2.0.

(Baia Mare, Bacău, Focșani, Galați și Iași)

Fiecare dintre proiecte demonstrează   ca:

  • În Romania se pot implementa proiecte consorțiale,
  • Se poate lucra in echipa trecând peste diferențele  de culturale  și individuale.
  • Cu bani relativ puțini se pot face proiecte interesante , care sunt susceptibile de a fi replicate , sau la care oricine se poate alătura, beneficiind de experiența deja dobândită, făra a face fata dificultăților întâmpinate .

Oricare dintre echipe vă așteaptă să vă alăturați lor, să folosiți  produsele create sau să luați modelul!

 

Add a comment

1 Aprilie 2006 s-a stins din viaţă Prof. Dr. MANDEAL Eleonora Rodica. Image

Profesor îndrăgit pentru tactul şi atenţia cu care-şi asculta studenţii, doamna Mandeal a construit şi baza de cunoştinţe a specialiştilor care menţin acest nod informaţional.

 Dumnezeu să o ierte !

Add a comment

ProLibro 

Dear friends,

There's an old saying telling that all the good things come to those who wait. It's true but I must add that the old saying could be very well adapted to a new paradigm if we dare: all the good things come to those who contribute.

Communication and willingly contribution are the key concepts behind a dynamic and pro active domain.

These are the concepts that stays behind ProLibro blog , a unique place on the Internet where romanian librarians take the benefits of communicating freely exchanging ideas and news across LIS activities.

Add a comment

Add a comment

CEON/CEES

Stimaţi colegi,

Domnul Profesor Doctor Pero Šipka, preşedintele Centrului pentru Evaluare din Educaţie şi Ştiinţă (CEON/CEES) al Universităţii din Novi Sad a lansat invitaţia tuturor instituţiilor interesate din România pentru a participa într-un proiect de 9 luni: SEE-ERA NET Joint Pilot Call.

Acest proiect are trei module:

  • Constituirea unui director digital al periodicelor ştiinţifice din zona Sud-Est Europeană (conţinând descrierea bibliografică, periodicitatea, linkuri către site-urile de prezentare, indexare în bazele de date internaţionale prezenţa în structurile administrative precum ministere specializate, etc.);
Add a comment

Pentru a nu distorsiona mesajul original il vom reproduce integral:

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference

The benefits of Open and Free Technologies 2007.

Prima conferinţă de acest tip din România, eLiberatica, va constitui scena de desfăşurare a unor numeroase evenimente de interes pentru presă şi analişti în domeniu, oferind tot odată şi o sumă de facilităţi ce vor face ca vizita dumneavoastră în Braşov să fie deopotrivă plăcută şi productivă.

Add a comment

Imagine originala preluata de la www.crystalxp.net

La Mulţi Ani dragi colegi, La Mulţi Ani dragă breaslă ! 

Pornesc cu mulţumiri pentru atenţia şi sprijinul dumneavoastră. 

Nu sunt mulţi cei care citesc această pagină, iar dintre aceştia sunt şi mai puţini care contribuie cu informaţie consistentă, dar ceea ce este foarte important însă este faptul că încet, încet, numărul cititorilor a crescut iar orizontul de interes a crescut. Câteva statistici pe care serviciul gratuit al Google Analitycs le-a oferit, au indicat faptul că din ce în ce mai mulţi specialişti au accesat şi au citit paginile kosson.lx.ro. Preponderent, segmentul cel mai interesat de informaţiile siteului a fost cel constituit de specialiştii din domeniul universitar şi mari biblioteci din Romania şi Republica Moldova. Surprinzător statisticile au indicat accese din sfera arcului administrativ, respectiv ministere dar şi instituţii ale statului român şi cel moldovean.

Toate aceste lucruri nu au adus decât un sprijin şi un suport moral care stă la baza  eforturilor celor care contribuie activ pentru a continua procesul de completare şi informare reciprocă din breasla specialiştilor din domeniul informării.

Vă mulţumim tuturor celor care ne-aţi sprijinit fie şi doar prin accesarea paginii iar nu ar fi complete urările de bine ale echipei kosson.lx.ro fără a aduce cele mai calde mulţumiri şi distinse aprecieri celor care s-au implicat, au criticat şi au contribuit în mod direct.

Dorim tuturor celor din breaslă un an plin de oportunităţi şi sănătate.

La Mulţi Ani ! 

Add a comment
International Organization for Standardization – ISO a publicat la sfârşitul lunii Noiembrie ISO/IEC 26300:2006 – Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v. 1.0.Image

Pe scurt, ODF, care a fost aprobat în luna Mai ca standard ISO, a fost publicat ca standard ce defineşte o schemă XML pentru diverse aplicaţii office. Schema permite folosirea în documente text, calcul tabelar, diagrame, documente grafice şi prezentări dar nu se limitează doar la această zonă de aplicaţii.

Dat fiind faptul că ODF este în sine o schemă XML, formatul se pretează diferitelor transformări pentru a oferi un model de prezentare (XSLT sau altele). Acesta este unul din aspectele flexibilităţii cu care este împuternicit utilizatorul.

ISO/IEC 26300:2006 este încadrat conform ICS (International Classification for Standards) la indicele 25.240.30 - IT applications in information, documentation and publishing şi este încadrat la 60.60 conform etapei parcurse de standard: Standard Internaţional Publicat.

Pentru a aduce un plus de informaţii relevante, va rog să consultaţi şi pagina rezervată ODF de la Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument.

Add a comment
Vezi noua categorie de linkuriDe astăzi utilizatorii autentificaţi sunt invitaţi să acceseze o nouă categorie de linkuri, care trimite către materiale informative din domeniile social-economice cu impact asupra modului cum sunt receptate ramurile informării.
 
Această categorie de linkuri îşi propune creşterea gradului de atenţie asupra fenomenelor socio-economice, care sunt străbătute de cele mai noi curente de gândire ce pot influenţa sau mai bine, şlefui viaţa şi desfăşurarea activităţilor specifice meseriilor din domeniul informaţiei.
 
Această colecţie de linkuri îşi propune să fie de o calitate excepţională prin conţinut şi prin aport valoric educativ.
 
Vă mulţumesc 
Add a comment
ImageÎn anul 1985 s-a hotărât ca în fiecare an data de 9 Mai să marcheze sărbătorirea actului politic de mare curaj şi clarviziune (n.n. Războiul Rece trecea printr-o criză, Europa stând sub spectrul războiului) prin care a luat naştere Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului. Actul politic a rămas în istoria comună europeană sub numele de „Declaraţia Schuman”(Robert Schuman, Ministrul de Externe al Franţei).
Acesta a fost punctul de la care a pornit mişcarea de coordonare şi consolidare a unei structuri suprastatale denumită Comunităţile Europene (1952 – Comunitatea  Cărbunelui şi a Oţelului, 1958 – Euratom, 1958 – Comunitatea Economică Europeană).

Add a comment