reprezentare logo Kosson

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 167

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 167

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 167

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 167

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 167

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 167

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 167

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 167
 • DPLAfest 2019

  DPLAFest 2019

  [Twitter]

   
 • Plan-E întâlnire la Roma

  Secretariatul EOSC și membrii consiliului executiv al EOSC au fost prezenți la ultima ședință plenară a Platformelor Naționale de eScience din Europa (PLAN-E) la sediului GARR din Roma pe 15 aprilie 2019, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra activităților de guvernanță a Open European Science Cloud (EOSC), precum și beneficiile EOSC pentru părțile interesate.

  Evenimentul organizat de PLAN-E, o rețea de centre de eScience din Europa, a avut tema: „Accelerarea EOSC, HPC în Europa și patrimoniul cultural”. Întâlnirea s-a axat pe ultimele evoluții ale EOSC, precum și pe performanțele computing-ului de înaltă performanță și științele umaniste în relația lor cu eScience. Prezent a fost Jean Claude Burgelman din partea Comisiei Europene.

  [Sursa][Prezentare][Site][Presă]

   
 • Digital Day 2019

  La 9 aprilie, 24 de țări europene au semnat o Declarație de cooperare privind progresul digitizării patrimoniului cultural. Aceștia vor colabora mai strâns pentru a utiliza mai bine tehnologiile digitale de ultimă oră în abordarea riscurilor pe care le întâmpină patrimoniul cultural european bogat, sporirea utilizării și vizibilității acestora, îmbunătățirea angajării cetățenilor și sprijinirea difuzărilor în alte sectoare.

  DigitalCulture

  Accesează declarația de la https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-member-states-sign-cooperate-digitising-cultural-heritage

   
 • Săptămâna Prezervării 2019

  Colegiidin Statele Unite ale Americii se pregătesc de Săptămâna Prezervării - http://www.ala.org/alcts/preservationweek

  Genealogistul profesionist și autorul Kenyatta D. Berry va fi președintele de onoare al Săptămânii Prezervării.

  Kenyatta D. Berry

  Săptămâna prezervării din acest an este intitulată "Conservarea istoriei familiei", iar bibliotecile participante vor sărbători oferind programe și servicii speciale pentru a conecta utilizatorii bibliotecii cu instrumentele de conservare, pentru a promova importanța prezervării și pentru a spori cunoașterea problemelor de prezervare în rândul publicului larg. Instituțiile din întreaga lume vor folosi hashtag #preswk pentru a vorbi despre programele și serviciile lor de conservare.

  [SURSA], [SURSA]

   
 • 1Lib1Ref

  1Lib1Ref Arges

  Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” din Pitești împreună cu Wikimedians of Romania and Moldova, vă invită să vă alăturați campaniei 1Lib1Ref.

  [SURSA]

   
 • 1Lib1Ref

  OneLibOneRefGalati

  Biblioteca V.A. Urechia Galati împreună cu Wikimedians of Romania and Moldova, cu sprijinul ANBPR Asociatia Nationala, organizează atelierul de editare de conținut digital online „Wikimedia și bibliotecarii”. La activitate au fost invitați să participe bibliotecari din bibliotecile publice din orașele și comunele județului, bibliotecile universitare precum și personal de specialitate din alte instituții culturale.

  Activitatea își propune să contribuie la o mai bună promovare și vizibilitate în mediul online a comunităților locale din orașul și județul Galaț, prin crearea și dezvoltarea de articole pe subiecte relevante legate de acestea de către bibliotecari, pe platforma Wikimedia,

  Evenimentul se circumscrie campaniei globale ”1Lib1Ref” („Un bibliotecar O referință” desfășurată anual de Fundația Wikimedia.

   
 • Cum să măsurăm cultura

  HowToMeasureCulture

  De pe Twitter prinde de veste că domnul Mircea Diaconu, europarlamentar, va fi gazda unei dezbateri astăzi privind modalitățile prin care se poate măsura cultura.

  [SURSA]

   
 • Public Domain în America din nou funcțional (1923)

  CC ReOpening Poster Final Edit Dec27 72dpiDupă o pauză de 20 de ani, în Statele Unite s-a reluat procesul de aducere la lumină a culturii ce ar fi trebuit să intre în Domeniul Public. Legea Sonny Bono ( https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Term_Extension_Act ) a introdus o prelungire cu 20 de ani a protecției operelor prin drepturile de autor.

  Ceremonia de deschidere: https://www.youtube.com/watch?v=IoATBk-3yn8

   

 

În perioada 18 martie-16 aprilie 2011 s-a derulat in SUA programul pentru Romania a Centrului Mortenson pentru programe internaționale de pregătire a bibliotecarilor .
Pentru Romania acest proiect s-a numit  Programul de training pentru  lideri si inovatori .
Obiectivele programului au fost :

 • dezvoltarea de abilităților participanților pentru a deveni membri informați si angajați in echipele în care lucrează.
 • perfecționarea abilităților  de prezentare comunicare și conducere.
 • consolidarea cunoștințelor de managementul proiectelor și orientarea spre obținere de rezultate palpabile.
 • participanții vor învăța noi strategii pentru evaluarea nevoilor comunității și pentru dezvoltarea de noi servicii.

Primul rezultat , forțat de gazdele americane prin trainingul de scriere de proiect pe care l-am avut acolo a  fost scrierea a trei proiecte care urmau să fie implementate in țară-  Play a game @biblioteca publica, Istorie locala @biblioteca publica cu rezultat www.istorielocala.ro și   Click@platforma online  de instruire pentru bibliotecari.

Finanțarea oferită de  Centrul Mortenson  pentru Programe Internaţionale al Universităţii din Illinois (SUA)  a venit prin organizaţia nonprofit Electronic Information for Libraries (EIFL) Italia și  prin ANBPR care a trimis banii bibliotecilor participante.
Perioada de derulare a fost de un an : septembrie 2011- august 2012.

S-a profitat de întâlnirile de evaluare a proiectelor 21-27 septembrie 2012  , și s-a mai organizat o prezentare a proiectelor la conferința PROedit  de la Sinaia de la sfârșitul lunii septembrie. Workshopul dedicat s-a numit  „Management de proiect. Erori comune în scrierea și implementarea proiectelor”  S-a vorbit și despre erori dar s-a vorbit mai ales despre aceste trei mici proiecte.

 • Istorie locală @ biblioteca ta publică

Proiectul și-a  propus să contribuie la creşterea gradului de utilitate şi implicare în sprijinul educaţiei permanente a bibliotecilor judeţene  Produsul final se  dorea a fi   un  suport informaţional accesibil prin Internet, conţinând materiale documentare şi informative despre istoria locala a fiecărei zone.

Proiectul a fost gândit ca un  material didactic  în beneficiul elevilor , a învăţătorilor și profesorilor,  și în final a întregii comunități ,care vor putea accesa în format electronic  documente existente în colecţiile bibliotecilor publice .

 Portalul  www.istorielocala.ro   este  un istrument care poate să adune in jurul lui ca și colaboratori si parteneri  toate bibliotecile județene din Romania. ( Bihor, Brăila, Cluj, Suceava, Vâlcea)

Play a game @biblioteca publica

A generat un nou serviciu pentru adolescenți

Proiectul   implementat în patru biblioteci publice din ţară și-a propus  folosirea jocurilor video de către adolescenţi pentru petrecerea timpului liber şi socializare.  Din bugetul alocat bibliotecii judeţene, respectiv 6.000 lei, s-au achiziţionat console Playstation 3 & Wii, xBox360;  TV; accesorii; jocuri şi câteva piese de mobilier pentru a crea un spaţiu plăcut şi atrăgător.

Obiectivele proiectului , sunt oferirea unui serviciu de recreere și socializare modern destinat adolescenţilor din instituţiile de învăţământ; atragerea adolescenţilor în bibliotecă şi creşterea cu 10% a numărului de vizite ale acestei categorii de public.

Pe Blogul proiectului : http://playagame.comli.com/ putem citi : ”de fiecare dată când auzeam de aceste console mă gândeam cum ar fi să le pot utiliza şi eu, să mă joc până nu mai pot. Până acum ceva timp credeam că acestea sunt lucruri exclusive, doar pentru cei care şi-le permit, un vis care nu poate fi realizat prea uşor, dar Centrul Europe Direct a făcut acest vis o realitate. Lucruri pe care le vedeai doar în ţări ca America sau Anglia au devenit posibile şi în Români.”

(Dâmbovița, Filiași, Ialomița  si Suceava)

 Click@platforma online de instruire pentru bibliotecari

Proiectul a avut ca obiectiv crearea de resurse profesionale și postarea lor pe platforma online a ANBPR.

Scopul acestui proiect este dezvoltarea profesională a bibliotecarilor publici pentru a oferi servicii moderne, bazate pe IT, în comunităţile deservite. De asemenea, proiectul îşi propune, în lista obiectivelor sale, crearea unui context accesibil pentru învăţare având în vedere câteva instrumente şi modalităţi de învăţare:

 • Organizarea de workshop-uri/ateliere de învăţare a utilizării noilor tehnologii - tablete şi e-readere.

Astfel, se va contribui la transformarea informaţiei în cunoaştere şi va fi oferit comunităţii un instrument indispensabil în formarea şi dezvoltarea sa continuă - Bibliotecarul 2.0.

(Baia Mare, Bacău, Focșani, Galați și Iași)

Fiecare dintre proiecte demonstrează   ca:

 • În Romania se pot implementa proiecte consorțiale,
 • Se poate lucra in echipa trecând peste diferențele  de culturale  și individuale.
 • Cu bani relativ puțini se pot face proiecte interesante , care sunt susceptibile de a fi replicate , sau la care oricine se poate alătura, beneficiind de experiența deja dobândită, făra a face fata dificultăților întâmpinate .

Oricare dintre echipe vă așteaptă să vă alăturați lor, să folosiți  produsele create sau să luați modelul!