reprezentare logo Kosson
Actualizarea pretului de achiziţie al documentelor funcţie de anul intrării în evidenţele bibliotecii

 


Internetul poate fi privit ca o imensa biblioteca virtuala cu resurse informationale in continua crestere. Sa nu uitam ca “Biblioteca virtuală este un concept de organizare bazat pe alianţa a trei puncte fundamentale: informatizarea bibliotecilor, accesul la telecomunicaţii şi o nouă gamă de instrumente de informare folosite direct de utilizatori”.

 

Colectiile bibliotecii virtuale, contin varianta digitizata a documentelor primare existente in biblioteci (monografii, periodice, colectii speciale, carte veche, obiecte de patrimoniu, etc.) dar si documente electronice noi, descrierile bibliografice ale colectiilor, reflectate in cataloagele online sau in bazele de date bibliografice, informatie audio-vizuala, surse multimedia.

Un instrument foarte util atat bibliotecii virtuala, cat si bibliotecii traditionale este programul intitulat Actualizarea preţului de achiziţie al documentelor funcţie de anul intrării în evidenţele bibliotecii” pe care il gasim pe site-ul Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR)  http://www.anbpr.org.ro/

Programul are urmatoarele optiuni pentru actualizarea pretului :

Rubrica “Afisarea indicilor” contine perioada de referinta, incepand cu anul 1971 si terminand cu 2004.  Indicele preţurilor de consum  este raportat la anul următor anului de achiziţie  El reprezintă produsul indicilor din anul următor apariţiei documentului până la anul de referinţă împărţit la 100. Acesta se actualizează anual pe baza indicelui mediu de inflaţie raportat de Institutul Naţional de Statistică.

Sectiunea “Actualizare preţ carte” contine trei campuri:

  • Introducerea pretului vechi
  • Anul de achizitie a cartii
  • Indice de multiplicare

Conform Art. 40 (6) si 67 (2) din Legea nr. 593/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2002:  distrugerea sau pierderea documentelor, bunuri culturale comune, de către utilizatori se sancţionează  cu recuperarea fizică a unor documente identice sau prin achitarea valorii de inventar a documentelor, actualizată cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugă o sumă echivalentă cu de 1-5 ori faţa de preţul astfel calculat. Această sumă echivalentă este obţinută cu ajutorul indicelui de multiplicare   la a cărui valoare egală cu 1 îi corespunde dublarea preţului cărţii.

Pentru calcularea valorii documentului aflat în situaţia prevazută mai sus se va aplica următoarea formulă de calcul:

        (Valoarea de inventar a documentului x Indice preţ de consum raportat la anul următor anului de achiziţie x Indice de multiplicare)/100

 In care:
        - valoarea de inventar a documentului = preţul documentului înregistrat în Registrul Inventar;
      - indicele preţurilor de consum raportat la anul urmator anului de achiziţie = reprezintă produsul indicilor din anul următor apariţiei documentului până la anul de referinţă
        - indicele de multiplicare = reprezintă valoarea de penalizare şi este cuprins între 1 şi 5.

Contextul lărgirii Uniunii Europene deschide oportunităţi fără precedent unei recunoaşteri la scară largă a rolului societatii informationale. Romania ar trebui sa se alinieze acestor oportunitati cat mai rapid, prin dezvoltarea tuturor sistemelor de informare si documentare, prin promovarea unui spatiu informational european unic in vederea crearii unei piete deschise si competitive pentru comunicatiile electronice si serviciile digitale, conform  Initiativei i2010.