Resursele informaţionale electronice au devenit in ultima perioada cele mai utilizate mijloace de informare, atat in mediul universitar si nu numai. Trebuie precizat faptul ca :
”Fara o memorie colectiva nu suntem nimic si nu putem realiza nimic. Este lucrul care ne defineste identitatea si o folosim continuu in educatie, munca si relaxare. Internetul este cea mai puternica unealta de stocare si raspandire a informatiei de la presa lui Gutenberg incoace, asa ca trebuie sa-l folosim pentru a face materialele din bibliotecile Europei accesibile oricui", explica Viviane Reding, comisar european pentru media si societatea informationala.
Din dorinta de a se prezenta cat mai multe instrumente de lucru specialistilor din domeniul stiintei informarii si documentarii, aducem in atentie un instrument foarte util pentru cercetare, catalogul britanic de resurse de informare din toate domeniile. Catalogul este concentrat pe resursele academice, de cea mai mare necesitate pentru cercetători şi studenţi.
Catalogul electronic BUBL este organizat dupa Clasificarea Zecimala Dewey, astfel universul informatiei (suma cunostintelor umane) este tratat ca un sistem unitar impartit in 10 mari clase, numerotate cu cifre arabe de la 0 la 9. Fiecare clasa este subdivizata in alte zece subclase, care la randul lor sunt divizate in alte zece, s.a.m.d., principiul de baza al diviziunii fiind cel ierarhic. Cu cat este mai detaliata subclasa, cu atat este mai lung indicele care o reprezinta:
Exemplu:
DeweyClass: 010.44
Clase sunt impartite astfel:
0. Generalitati.
1. Filosofie. Psihologie.
2. Religie. Teologie.
3. Stiinte sociale.
4. Limba. Lingvistica
5. Matematica. Stiintele naturii.
6. Tehnologie - Stiinte aplicate. Medicina. Tehnica.
7. Arta. Recrerre. Spectacol. Sport.
8. Literatura. Retorica
9. Geografie. Istorie.
Am costatat cu placere ca acest catalog electronic utilizeaza schema Clasificarii Zecimale Dewey, avand posibilitatea dezvoltarii nelimitate a indicilor si capacitatea de a ingloba mereu notiuni noi, fara a schimba structura ierarhica.