Stimați colegi,
Sper că acest an v-a deschis poarta generoasă a oportunităților pentru a găsi cele mai bune căi de a evolua pe plan personal și profesional. Chiar de la începutul acestei luni de iarnă s-a celebrat pentru prima dată ziua Domeniului Public (01.01.10). Atenția pe care acest eveniment a atras-o nu trebuie să ne lase indiferenți, ci ca specialiști ai breslei să înțelegem acest aspect cu totul inedit pe care fiecare an îl aduce pentru utilizatorii noștri: cu fiecare an ce trece, un număr mai mare de opere din patrimoniul cultural și științific ies de sub termenele protecției prin drepturile de autor și intră în domeniul public spre beneficiul nostru, al tuturor. Pentru noi ca și specialiști aceste evoluții nu vin decât să completeze în folosul utilizatorilor peisajul informațional iar șansa pe care operele existente în domeniul public o oferă nu trebuie ignorată, ci exploatată corespunzător prin inițierea unei baze de date cu operele românești care intră în fiecare an în domeniul public.
De câteva zile, a fost pus spre difuzare Manifestul Domeniului Public, ca rezultat al muncii de mai multe luni de zile în anul 2009 a grupului de lucru 6 din cadrul COMMUNIA pe baza unei idei izvorâte la prima conferință organizată de acestă rețea tematică. Textul acestui manifest a fost tradus și în limba română și urmează să apară pe siteul dedicat acestei inițiative:
Pentru mai multe detalii, reproducem mai jos câteva pasaje din descrierea acestei inițiative:
„În fiecare an în prima zi, datorită expirării perioadei de protecție prin drepturile de autor asupra operelor produse de autori care au răposat câteva decade în urmă, mii de opere intră în domeniul public, adică, conținutul acestora nu mai este deținut sau controlat de nimeni, devenind astfel o bogăție comună disponibilă tuturor pentru a fi utilizată în mod liber în orice scop.
Aceste opere pot deveni, de asemenea un bloc constructiv pentru noile creații: oamenii pot transforma un poem în versurile unui cântec sau pot face un film inspirat de un roman din domeniul public (verificați cinematografele apropiate pentru a vedea cât de des se întâmplă acest lucru!). Operele literare pot fi publicate pe siteurile personale și/sau tipărite pentru prieteni sau pentru a fi distribuite în școli. Bineînțeles că te poți decide, de exemplu să tipărești în condiții profesionale o copertă legată în piele foarte frumoasă a unei anume ediții a unei cărți din domeniul public și să o vinzi pentru a scoate un profit, în timp ce conținutul va fi disponibil pentru oricine dorește să-l utilizeze în mod liber. Același lucru este valabil și pentru imagini, lucrări de artă și alte tipuri de lucrări de creație care intră în domeniul public sub aceleași termene de expirare.
Siteul Zilei Domeniului Public (în fiecare 1 Ianuarie) este o inițiativă a
Nu închei decât prin a sublinia cât de important și de util ar fi inițierea unei biblioteci digitale cu operele românești intrate în domeniul public. Gândiți-vă la oportunitățile educative și cele pregătitoare pentru viitor, când cerințele pentru conservarea digitală a acestor opere vor crește pe măsura ce numărul lor vor crește și presiunile din partea utilizatorilor așijderea.
Trebuie spus și faptul că țara noastră este reprezentată în cadrul COMMUNIA prin Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI –