Pe 19 mai 2011, hotelul Hefaistos din Sovata a gazduit cea de-a X-a editie a Sesiunii Stiintifice "Arhivele si cercetarea istorica", organizata de Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Mures, Universitatea "Petru Maior", Institutul de cercetari Socio-Umane "Gheorghe Sincai" si Asociatia Arhivistilor "David Prodan" - filiala din Tirgu Mures. Evenimentul a marcat o dubla sarbatoare: pe de o parte, sesiunea a ajuns la nr. X, iar gazda, dr. Liviu Boar directorul Arhivelor Judetene Mures, a implinit 60 de ani. Domnia sa este, de facto, cel mai experimentat conducator de arhive din Romania, avind 31 de ani de munca in aceasta pozitie. Cu acest prilej, i-a fost dedicat un volum omagial din seria "Profesionistii nostri", nr. 2 (primul nr. ii fusese dedicat cu putina vreme in urma distinsei arhiviste Ana Grama din Sibiu). Un volum elegant si consistent, in care, alaturi de mesajele prietenilor si colaboratorilor domniei sale si de elementele biografice, au fost incluse o serie de studii arhivistice valoroase.
Au fost peste 50 invitati din tara, din Ungaria (de la Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria si Muzeul Durer din Gyula) si din Italia, reprezentind tot spectrul celor care lucreaza cu documentul istoric: arhivisti de toate virstele (din Mures, Cluj, Covasna, Mehedinti, Bacau, Bucuresti, Iasi, Vilcea, Bistrita Nasaud, Ialomita, Arges, Olt), dar si profesori de la Facultatea de Arhivistica din Bucuresti (decanul, d-na conf. Meletina Bazgan, eminentul paleograf de slavona si chirilica Paul Mircea Florea, impreuna cu citiva colegi), profesori de la Univ. "Petru Maior", "Babes-Bolyai", Bucuresti, dar si din invatamintul preuniversitar, cercetatori de la Institutul "Gheorghe Sincai" din Tirgu Mures, bibliotecari (din Mures si de la Univ. "Al. I. Cuza" Iasi), muzeografi, studenti si doctoranzi.
Intilnirea a inceput intr-un mod mai rar uzitat, din pacate, in aceste vremuri de criza si de preferare a minimei rezistente profesionale, si anume cu prezentarea productiei stiintifice a practicienilor din zona, in intervalul scurs de la precedenta editie: nu mai putin de sapte carti ! {sharethis}
Tot din acest registru, d-na Melentina Bazgan a oferit gazdei "Condica Marii logofetii" pe care a editat-o in 2009, Elena Chiaburu, "Cartea si tiparul in Tara Moldovei", iar Monica Avram a prezentat colegilor ultimul volum din "Libraria", probabil cea mai buna revista scoasa de bibliotecile publice de la noi.
Prima parte a sesiunii a fost incheiata de Ioan Dragan, care a prezentat Proiectul de conservare - restaurare cu asistenta germana de la Arhivele Nationale din Cluj, un exemplu de practica reusita, iarasi, din pacate, cam rar intilnit.
Au urmat apoi comunicarile in trei sectiuni: "Rolul arhivelor in cercetarea istorica", "Frontiere ale culturii si culturi de frontiera" si "Istorie". Lucrarile prezentate au fost de un bun nivel stiintific, autorii abordind subiecte dintre cele mai diverse, ce tin atit de cercetarea istorica propriu-zisa (aplicata unor epoci si spatii geografice diferite, istoria cartii, a scolii si a bisericii, istorie militara), cit si de ceea se numeste arhiveconomie: gestionarea, prelucrarea, conservarea si valorificarea documentelor de toate felurile, managementul arhivelor, legislatie.
A fost o zi lunga si densa, cu frumoase discutii profesionale intre participanti; s-au stabilit contacte noi si s-au facut promisiuni de colaborare. In mod evident, la Sovata a fost o intilnire intre prieteni. Concluzia e brusca, dar aceasta fraza scurta exprima tot.