reprezentare logo Kosson
Ieri a fost primit răspunsul la Scrisoarea deschisă privind implementarea Recomandării Comisiei Europene privind digitizarea și accesibilitatea online a materialului cultural și conservarea digitală.
 
Dacă nu vă aduceți aminte de textul acestei scrisori, vă rog să împrospătați memoria: http://www.kosson.ro/evenimente/47-interne/446-scrisoare-deschisa-digitizare-material-cultural-europeana
 
Colecția de fotografii din România realizate în cadrul concursului european Wiki loves Monuments va deține astfel un loc de cinste în cadrul Europeana”.
 
Digitizarea resurselor culturale a fost pusă în contextul Raportului Înțelepților (vezi http://www.kosson.ro/ue-info/25-rapoarte/342-noua-renastere-comite-des-sages) din care a fost subliniat faptul este o „obligație morală” a țării noastre.{sharethis}
 
Ceea ce este interesant este faptul că un accent deosebit de important prin posibilele efecte este următorul pasaj la care merită momente de analiză: „România a exprimat însă în mod constant, aprecierea că ar fi de preferat constituirea unui organism comunitar în domeniu, această formulă fiind o opțiune mai adecvată și eficace pentru dezvoltarea și gestionarea unui proiect cultural european foarte complex”. Aici se face referire a ideea care circulă deja de ceva vreme cum că proiectul Europeana să se metamorfozeze într-un organism permanent. România prin opiniile exprimate se pare că va susține această idee. Sunt oferite chiar și detalii de implementare ale unei astfel de instituții.
 
Tot privind digitizarea, vestea cea bună este că Ministerul „a demarat întocmirea planurilor aferente de acțiune, care vor presupune eforturi la nivelul întregii țări”. 
 
Iată pe scurt și principalele acțiuni pe care instituția le are în vedere:
1. Elaborarea unui inventar național; se dorește evitarea dublării eforturilor.
Un aspect important este cel al colaborării cu Ministerul Comunicațiilor care este responsabil cu implementarea „Agendei Digitale” dat fiind faptul că Europeana a fost inclus deja ca reper al acesteia.
 
2. „Stabilirea unor obiective cantitative și a unor termene clare pentru instituțiile cu atribuții în domeniul digitizării”. Foarte important este faptul că în viitor va fi posibilă „includerea unor obligații [...] în contractele de management ale instituțiilor din subordine”.
 
3. Schimbul de bune practici cu alte state membre UE. Aici punctul de maxim interes este „formula parteneriatelor dintre sectorul public și cel privat” cu bătaie lungă privind „transparența, durata pentru utilizarea preferențială, disponibilitatea și accesarea gratuită a materialului digitizat”.
 
4. Necesitatea unei platforme informatice. Ei, aici este un subiect foarte interesant pentru că lămuririle vorbesc despre „dezvoltarea unui instrument” care „va permite colectarea materialului digital, procesarea acestuia conform standardelor solicitate de Europeana, fișarea aferentă și, nu în ultimul rând, livrarea către Europeana. Aceasă platformă ar fi deschisă tuturor instituțiilor culturale și științifice din țară, facilitând agregarea conținutului digital și încurajând astfel persoane fizice sau juriice deținătoare de drepturi de autor să includă materiale culturale digitizate în Europeana”.
 
5. Sunt aduse câteva lămuriri privind obiectivul creării unei Biblioteci Digitale a României (HG nr. 1676 din 10/12/2008).
 
6. Foarte important este că la acest punct se menționează faptul că se va face valorificarea colecției de fotografii WikiLoves monuments, care va fi prelucrată de agregatorul român, adică CIMEC, care funționează în cadrul Institutul Național al Patrimoniului. Se mai spune că acest lucru se va face prin accessarea instrumentului de finanțare CIP-ICT PSP (vezi descriere aici: http://www.kosson.ro/ue-info/100-proiecte-ue/483-al-6-lea-apel-cip-este-deschis).
 
O altă informație interesantă este aceea că vor fi incluse în depozitul legal cărțile care vor fi digitizate, dar și de mai mare importanță este mențiunea că „operele culturale ieșite de sub protecția drepturilor de autor să fie menținute în domeniul public după digitizarea acestora”. 
 
În opinia mea, după vestea prelucrării colecției de imagini, cred că aceasta este cel mai pozitiv mesaj transmis instituțiilor de memorie din țară.
 
La viitoarele consultări europene, reprezentanții Ministerului vor pune pe masa Bruxelles-ului problema foarte delicată și acută a personalului calificat INSUFICIENT cu o posibilă rezolvare prin organizarea unor cursuri de instruire la nivel european?! Foarte interesant!
 
Scrisoarea se încheie cu precizarea că factorii direct interesați în acest domeniu vor fi invitați la consultări.