reprezentare logo Kosson

Fapte de viață

Momente din viața cărturarilor, a celor care au trudit pentru a crește universul de informații și cultură a României.

 
Astăzi, 1 Decembrie 2012, specialiștii domeniului științelor informării din Comunitatea Kosson (www.kosson.ro), împreună cu partenerii săi oferă românilor peste 100 de resurse dedicate Războiului pentru Întregirea Neamului și Marii Uniri prin noua colecție digitală Nostrum Monumentum - http://memoria.kosson.ro.
Nostrum Monumentum este o colecție care are scopul să adune cât mai multe mărturii despre trecutul și prezentul României. Toate resursele se bucură de libertatea de reutilizare și difuzare prin licențe libere. În acest mod înțelegem să punem la dispoziția tuturor celor interesați resurse libere și documentate pentru a lărgi baza documentară și cunoașterea.
 
Echipa Nostrum Monumentum
 
Nostrum Monumentum
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Add a comment
O altă veste bună: un portal dedicat istorie locale și prezervării acesteia. Deocamdata este un vas frumos și armonios construit care abia așteaptă să primească contribuțiile voastre. În continuare las echipa proiectului să-și spună cuvântul:
Proiectul Istoria locală@biblioteca ta publică s-a născut din dorinţa firească de a valorifica colecţiile care conţin documente de istorie locală, de a oferi această posibilitate şi altor parteneri, biblioteci sau alţi păstrători de astfel de documente (arhive, muzee etc) şi de a pune totul la dispoziţia celor care sunt interesaţi să cunoască mai îndeaproape trecutul.

Acest site nu este doar o bază de date de obiecte digitale, ci se doreşte a fi o culegere de informaţii care combină text şi multimedia pentru folosinţa tuturor. La creşterea ei pot contribui instituţii (biblioteci, muzee, arhive etc), dar şi persoane fizice care deţin date utile în procesul cunoaşterii istoriei locale şi orice solicitare de a contribui cu informaţii la acest site va fi luată în considerare cu multă seriozitate.

Add a comment

alba_iulia_resolution.jpg Add a comment

 Enciclopedie istorică, genealogică şi biografică - volumul IImage
 

{xtypo_dropcap}A{/xtypo_dropcap}ceastă enciclopedie a apărut în 2004 sub patronajul Institutului Român de Genealogie şi heraldică „Sever Zotta”. Lucrarea ne introduce în genealogie ca fiind o tradiţie a istoriografiei româneşti al cărei fundament sunt scrierile lui Dimitrie Cantemir, ale lui Nicolae Rossetti şi ale banului Mihai Cantacuzino.

De regulă, genealogia ca şi „disciplină auxiliară” se limita la studiul spiţelor familiilor domnitoare. Nicolae Băllcescu, Mihail Kogălniceanu şi chiar Ion Ghica, încearcă să pună bazele ştiinţifice genealogiei încercând să o depărteze de starea auxiliară a vanităţilor reprezentanţilor clasei boiereşti. Istoriografia a evoluat şi odată cu transformarea ei în ştiinţă, genealogia se poziţionează mai coerent examinând familiile boiereşti sau doar din punct de vedere heraldico-sigilografic.

Add a comment

Sunt multe, nespus de multe gânduri care năvălesc deodat' atunci când numele lui Caragiale iese din grosul cotidian al cauzelor celor mai bune scrieri ale sale și ajunge drept în ochi prin cifre rotunde. Da, cifrele rotunde cer ceva, nu-i așa? Simțim nevoia să ne reamintim, simțim nevoia să reluăm un dialog.

Privind la domnul Caragiale, acest viu din fiecare articulație românească, nu poți să nu reflectezi și din colțul propriei poziții... câți dintre voi nu merg pe stradă, privesc la un post de televiziune sau se află într-un context social anume și inconștient identifică un Trahanache, un Farfuridi, iar din ce în ce mai des armate de Dandanachi!? {sharethis}

Cât ne privește pe noi, breasla noastră cum s-ar zice, care este admirabilă, e sublimă, dar...  cred că e o zi a sărbătorii dar și a unei penitențe interioare. Să ne bucurăm că avem pe Caragiale, că radiografiile abundă în scrierile sale în contexul operei sale îngemănată cu a multor altora din epocă, dar în noi să luăm un sac de cenușă. Să tăiem cele mai urâte lucruri pe care știm că le avem în noi și râzând cu aspirația mai binelui să turnăm sarea și cenușa.
Add a comment

Manastirea Rohia din Maramures se remarca prin bogatia  si importanta bibliotecii sale. Am ajuns la Rohia, descoperind frumusetea acestui loc: „Casa de Stejar” (1965), „Casa Stareţiei” (1969-1972), „Casa cu Paraclis” (1973-1975), „Casa Poetului” (1977-1979), „Altarul de vara” (1980-1983), „Poarta maramureşană” de la intrare în incintă mănăstirii (1988), „Casa Alba” (1988-1992), „Poarta din sat” (1999 - 2001), „Colţul maramureşan” compus dintr-o casă şi o biserică de lemn (2001). Fondul documentar de la Rohia cuprinde carte de literatură, teologie, filosofie, istorie, biografii, memorii, jurnale, cărţi juridice, de economie politică, ştiinţă politică, sociologie, manuale didactice etc. Odata cu venirea lui Nicolae Steinhardt la Rohia, biblioteca a capatat alta valoare.

Add a comment

Efes  a fost un oras antic din Anatolia. Orasul este vestit prin Templul Artemis finalizat in jurul anului 550 i.Hr., dar si prin numeroasele monumente antice. Efes a fost port si folosit pentru a fi cel mai important centru comercial din Turcia. In acea perioada  Efes a avut rolul  unui centru religios al crestinismului timpuriu. Astazi este cel mai important centru turistic din Turcia. Centrul de la Efes se remarca prin frumuseta arhitecturii Bibliotecii lui Celsus.

Add a comment

{xtypo_dropcap}R{/xtypo_dropcap}omânia Jună este cel mai important eveniment care reunește studenții și absolvenții români din țară și din străinătate, organizat de Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), împreună cu asociațiile studențești din România, sub înaltul patronaj al Băncii Naționale a României (BNR) și al domnului Guvernator Mugur Isărescu. {sharethis}

{xtypo_dropcap}R{/xtypo_dropcap}omânia Jună este o oportunitate unică pentru tinerii români din întreaga lume de a căpăta o voce puternică și mai ales unită pentru viitorul României. Solidarizarea generației noastre în jurul acelorași valori și obiective este condiția esențială pentru a construi împreună o țară mai bună. “Dacă o generație poate avea un merit, e acela de-a fi un credincios agent al istoriei, de a purta sarcinile impuse cu necesitate de locul pe care-l ocupă in lănțuirea timpilor” (Mihai Eminescu)

{xtypo_dropcap}S{/xtypo_dropcap}copul evenimentului este de a defini direcțiile principale de dezvoltare ale României pe termen lung (2010-2030), din perspectiva tinerilor români educați la cel mai înalt nivel.  Este primul efort major al generației noastre de a-și asuma construcția propriului viitor.

{xtypo_dropcap}T{/xtypo_dropcap}otodată, evenimentul marchează 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, evenimente de o importanță majoră în definirea și consolidarea Statului Român modern. Despre acel moment istoric care a avut loc pe 15/27 august 1871, s-a scris: „n-are să fie serbarea unui comitet, nu a unei junimi; serbarea de la Putna trebuie să fie un act produs de o naţiune întreagă; serbarea de la Putna are să fie întrunirea naţiunii române în suvenirile trecutului, în însufleţirea prezentului şi speranţele viitorului!”

Add a comment

Image În octombrie 1688 se stingea domnul Ţării Româneşti Şerban Vodă Cantacuzino. Îi va urma Constantin Brâncoveanu nepot al său după mamă. Astfel va începe o perioadă cu adevărat de înflorire pentru cultura românească şi de susţinere a dreptei credinţe în ţările române chiar şi dincolo de munţi. Pentru ce puteam fi recunoscători sfântului Brâncoveanu ?

Nu trebuie să uităm înfiinţarea bibliotecii de la Hurezi şi întărirea Academiei de la Sf. Sava. Marile ctitorii trebuie puse în lumină ca aducătoare a unui stil arhitectural şi al unui adevărat curent cultural reflectat chiar şi prin maniera decorării manuscriselor. Astfel, Mănăstirea Sâmbăta de Sus (ruinată prin tunurile generalului Preiss 1785), adevărat bastion al ortodoxiei şi poartă de difuzare a cărţii de cult către Transilvania asaltată rând pe rând de dorinţa de „topire” a spiritului românesc majoritar în forme străine tradiţiei lui consider că este cea mai de preţ moştenire de suflet şi mărturie vie prin „plămădeli” noi pentru cei care-i evocăm numele în fiecare an pe 15 august.

Add a comment

Image

{xtypo_quote_left} Dragă Nuţică, Păltinoasa, la 17/III/16 În iastă seară am primit cartea ta care într-adevăr m-a bucurat mai ales că priveşte despre... {/xtypo_quote_left}
 
    {xtypo_dropcap}A{/xtypo_dropcap}şa îşi incepe un personaj traitor al anului 1916 "cartea"... către Nuţa Marian ce statea pe strada Sfântul Nicolai din Suceava. Numele personajului scapă dincolo de peniţa cu tuş negru fiind încă un mister nedesluşit, dar interesant este să aflăm despre ce se intâmpla la câţiva kilometri de Suceava în satul Paltinoasa (Gura Humorului). 

 
Add a comment

Simion Mehedinti s-a nascut în 19 octombrie 1868 la Soveja, a fost academician, antropogeograf, geograf, filosof si geopolitician. Parintele si fondatorul geografiei romanesti, Mehedinti  a pus piatra de temelie a studiilor geografice, realizand primele studii cu adevarat academice valabile pana azi.  Sa nu uitam contributiile sale alaturi de Titu Maiorescu, fiind si directorul revistei “Convorbiri literare”. Prieten cu Titu Maiorescu, acesta  i-a fost martor de cununie atunci cand Mehedinti s-a casatorit cu Maria Cicei.“Terra - introducere în geografia ca stiinta (2 vol.) “ e cea mai importanta lucrare a lui care s-a impus în literatura de specialitate. Fundatia „Simion Mehedinti – Miorita” si Scoala Soveja sunt cele doua institutii care organizeaza zilele „Simion Mehedinti”, manifestare ajunsa la cea de-a XVIII-a editie.

Add a comment